Evo kako izgleda Tobacco Travno, mjerna stanica koja je uznemirila Zagrepčane

Izgleda da jedna mjerna stanica uopće ne postoji

Tjednima se Zagreb nalazi pri vrhu ljestvice najzagađenijih gradova na svijetu. No, kako su razni mediji već izvještavali, ta vijest, po svemu sudeći, jednostavno nije točna, iako je nepobitna činjenica da kvaliteta zraka u Zagrebu nije dobra.

Podatke o zagađenosti donosi tvrtka koja prodaje pročišćivače zraka

Podatke na kojima se temelji informacija da je Zagreb bio jutros drugi najzagađeniji grad na svijetu objavljuje tvrtka koja prodaje uređaje za pročišćavanje zraka. Riječ je o stranicama IQAir, koja ne uzima podatke samo sa službenim mjernih stanica. Na popisu mjernih stanica nalazi se i “Tabacco Travno”, inače anonimni suradnik stranice IQAir.

Međutim, profesorica s PMF-a za N1 objašnjava da je ta mjerna stanica jednostavno – nepostojeća.

“Koriste se tri državne mjerne stanice, a četvrta je Tabacco Travno”

– To je stranica koja se zapravo bavi proizvodnjom uređaja za čišćenje zraka pa im je u interesu prodati što više uređaja, a koriste se mjerne stanice tri državne, a četvrta je neka anonimna, Tabacco Travno. Isto tako, ne možete naći ni nikakve podatke o uređaju koji koriste – objašnjava za N1 profesorica s PMF-a Zvjezdana Bencetić Klaić.

A najveće zagađenje zraka prikazuje, upravo, pogodite – Tabacco Travno. Da se tu mjerna stanica nalazi, prvi je glas čak i za zaposlenike trgovine.

Naša novinarska ekipa danas je posjetila tu “mjernu stanicu”, a postoji li tu mjerač kvalitete zraka – vi procijenite sami.