U Europskom domu HAKOM-u dodijeljen MAMFORCE standard: program za bolje usklađivanje privatnog i poslovnog života zaposlenika

Nova inicijativa Europske komisije u području ravnoteže poslovnog i privatnog života proširuje mogućnosti roditeljskih i skrbničkih obaveza i prava. Ovaj program trebao bi pomoći organizacijama da ponude bolje uvijete za usklađivanje poslovnog i privatnog života, a namijenjen je organizacijama koje su spremne pristati na niz mjera MAMFORCE standarda.

-Radi se o paketu mjera u 6 područja. Od managementa, fleksibilnih radnih aranžmana, razvoja posebnih programa za korištenje vanjskih usluga za zaposlene, do radionica za roditelje te pružanja psihosocijalne pomoći djeci.-rekla je voditeljica projekta MAMFORCE, Dijana Kobas Dešković.

Među najvažnijim mjerama je uvođenje mogućnosti korištenja roditeljskog dopusta do dvanaeste godine života djeteta, te mogućnost da i očevi preuzmu roditeljske i skrbničke obaveze.Tu je i desetodnevni dopust za rođenje djeteta.

-Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, istaknula je kako je iznimno važno da se vodi računa o ženama s malom djecom kako ne bi imale problema s prilagodbom na radnom mjestu. Također, naglašava kako bi ovaj program trebao potaknuti organizacije da osiguraju službe za čuvanje djece.

 

Iako nije lako zadovoljiti sve kriterije, tri hrvatske organizacije već su dobile MAMFORCE standard. Među njima je i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti.

-Suradnja s projektom MAMFORCE otvara nam neke nove vidike, nove mogućnosti kako da poboljšamo uvijete rada našim zaposlenicama i potaknemo ih da se dalje usavršavaju u svom poslovnom životu. -rekao je predsjednik Vijeća HAKOM-a, Dražen Lučić.