EUROPSKI TJEDAN SPORTA: Redovitom vježbom preveniramo bolesti i jačamo samopouzdanje

Velik broj sportsko - edukativnih aktivnosti priprema se za građane koji će se moći okušati u tradicionalnim i netradicionalnim sportovima, vježbati u školi i na radnome mjestu

17.05.2017., Zagreb - Janica Kostelic, Damir Martin, Maida Arslanagic, Pero Kuterovac i Marija Crnkovic najavili Europski tjedan sporta u Hrvatskoj. Photo: Igor Soban/PIXSELL

Uz moto #BeActive na zagrebačkom Jarunu najavljen je treći Europski tjedan sporta, kojeg od 23. do 30. rujna ove godine organizira Središnji državni ured za šport. Upravo na Jarunu bit će središnje događanje Europskog tjedna sporta, a tijekom cijelog tjedna u gradovima diljem Hrvatske održavat će se velik broj sportsko – edukativnih aktivnosti s namjerom da se građane svih dobnih skupina i tjelesnih mogućnosti potakne na aktivniji i zdraviji život.

Inicijativu je pokrenula Europska komisija kao odgovor na loše statistike o tjelesnoj aktivnosti građana Europske unije, u kojima su Hrvati, na žalost, pri dnu ljestvice. Stoga je cilj projekta podići svijest o važnosti sporta, skrenuti pozornost na pozitivan učinak kojeg ima na zdravlje i socijalnu uključenost svakog pojedinca te potaknuti što veći broj njih da unaprijedi svoje navike kretanja.

– Svi mi u sebi imamo potencijal za bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću neovisno o dobi, fizičkoj spremi ili invaliditetu, a potrebno je samo odabrati vrstu treninga koja nam najbolje odgovara. Ovim projektom želimo upozoriti na problem nedovoljne aktivnosti te potaknuti što veći broj ljudi da redovito vježba jer na taj način preveniramo bolesti, jačamo samopouzdanje i živimo zdravije, a time i sretnije – istaknula je državna tajnica Janica Kostelić.

U sklopu Europskog tjedna sporta, koji će službeno biti otvoren 23. rujna, na Jarunu će po uzoru na sportsko selo biti postavljeni sportski tereni i posebne zone kako bi se građanima svih dobnih skupina pružila mogućnost da se okušaju u tradicionalnim i netradicionalnim sportovima, upoznaju s ponudom sportskih klubova i fitness centara i saznaju više o važnosti zdrave prehrane. Posebni programi bit će organizirani u školama, kao i u tvrtkama diljem Hrvatske s ciljem skretanja pozornosti na važnost rekreacije i relaksacije na radnome mjestu.