Europski tjedan cijepljenja

Europski tjedan cijepljenja obilježava podizanje svijesti o cijepljenju povodom kojeg su na konferenciji za medije održani i razgovori relevantnih hrvatskih stručnjaka o aktualnim temama o cijepljenju – kakvo je trenutno stanje, što se očekuje u budućnosti i koliko je izgledno da ćemo se uskoro moći cijepiti u ljekarnama?

Mi od 2019. imamo pilot projekt cijepljenja u ljekarnama. Počeli smo s gripom, ali smo za vrijeme pandemije cijepili i protiv Covida. Ideja je da se na tragu dobrih iskustava europskih zemalja etablira i cijepljenje u ljekarnama protiv gripe i nekih drugih bolesti u ljekarnama, kao normalna ljekarnička usluga. Razmišljamo o cijepljenju protiv pneumokoka koje bi bilo dostupno tijekom cijele godine i protiv gripe koja je sezonsko cijepljenje. Prima se novi Zakon o ljekarništvu, kojim bi se regulirao pravni okvir. Nove usluge u ljekarnama i nadam se da ćemo do kraja godine dobiti novi Zakon o ljekarništvu – istaknula je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Samo dvadeset posto starijih od 65 godina cijepi se protiv gripe, stoga je Europski tjedan cijepljenja posvećen potrebi nadoknade propuštenih doza cjepiva.

Cijepljene protiv gripe je redovito svake godine. Za Covid imamo pravila koje se često mijenjaju. Cjepivom protiv pneumokoka cijepi se jednom u životu. Sva starija populacija koja je sklona infekcijama jednokratnim cijepljenjem mogu prevenirati sve pneumonije i komplikacije pneumonija, a naročito za pacijente u staračkim domovima koji puno leže. To je za njih česta bolest s puno komplikacija – dalje navodi Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Cijepljenje je jedno od najvećih dostignuća koje je pomoglo proživljavanju ljudi koji su stoljećima bili podvrgnuti brojnim epidemijama od kojih su umirali milijuni. Rok Čivljak, pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike “Dr. Fran Mihaljević” istaknuo je kako pojava i uvođenje cijepljenja i cjepiva u zdravstveni sustav drastično je smanjilo učestalost nekih bolesti, a neke je uspjelo potpuno ukloniti i više ih gotovo nema, poput velikih boginja koje su potpuno eradicirane ili poput dječje paralize koje ima još u nekim dijelovima svijeta, gdje nažalost cijepljenje nije dostupno ili je nedovoljno primijenjeno. Cijepljenje spada u jednu od aktivnosti koje od rođenja do starije životne dobi može smanjiti incidenciju i smrtnost od zaraznih bolesti.

Istaknuo je izazove s kojima se susreće hrvatsko društvo i zdravstveni sustav u pogledu procijepljenosti: Vidjeli smo u Hrvatskoj u protekloj pandemiji Covid-19 da nismo postigli zadovoljavajuću procijepljenost odrasle populacije, starije populacije i onih koji imaju rizične čimbenike koji imaju puno veći rizik od komplikacija i smrti. I primjerice kod cijepljenja protiv gripa, Europska unija je postavila standard da se postigne procijepljenost zdravstvenih djelatnika i svih rizičnih skupina na iznad 70 posto. Ono se u Hrvatskoj nažalost kreće između 20 i 30 posto. 

Cijepljenja protiv gripe 2024. godine trebalo bi biti dostupno u ljekarnama diljem Hrvatske, što bi zasigurno povećalo stope procijepljenosti.

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA