Učenici Osnovne škole Granešina posadili stabla povodom Dana planeta zemlje

Povodom Dana planete zemlje, učenici Osnovne škole Granešina posadili su sadnice stabala. Na taj način uljepšat će okoliš i pošumiti područje oko škole. Riječ je o školi koja ima više od 850 učenika, te radi u dvije smjene.

– Velika zahvala Hrvatskim šumama i gradskoj četvrti Gornja Dubrava što smo dobili donaciju sadnica. Imamo hrast kitnjak, došla je i trešnja, javor, još ćemo se iznenaditi nekim sadnicama. Drago mi je da smo u Dubravi, u granešinskoj školi koja je 163 godine stara, u kojoj je Dubrava dobila ime, po riječi “dub za hrast”, rekla nam je Marija Cik, voditeljica učeničke zadruge Granešina.

Rekla nam je i koliko Osnovnoj školi Granešina znači ova donacija…

– Znači nam puno, znate onu izreku, “važno je saditi stablo, stablo poslije nas ostaje”. U Granešini je bio običaj da se, kad se dijete rodilo, posadila voćka, mnogi od učenika rekli su, zašto nije jabuka ili trešnja, neka voćka, ali to ćemo u budućnosti ostvariti.

Stabla su posađena u suradnji s Vijećem gradse četvrti Gornja Dubrava, povodom sutrašnjeg Dana planeta zemlje.

– Izuzetno je bitan, naročito ove godine, jer je 50 godina od obilježavanja Dana planeta zemlje, a isto tako je i stota godišnjica naše gradske Čistoće. Iskoristila bih priliku i pozvala bih sve građane i građanke da dođu i prisustvuju na akciji zbrinjavanja otpada i čišćenja koja će biti organizirana u gotovo svim četvrtima Grada Zagreba, rekla nam je Tihana Banko, vijećnica Gradske četvrti Gornja Dubrava.

Dan planeta zemlje obilježava se u 150 zemalja širom svijeta, od 1969. godine, dok je u Hrvatskoj prvi puta obilježen 1990. godine.