Epidemiološke mjere provodit će se na Gradskim grobljima, upoznajte se s njima na vrijeme

Gradska groblja, u suradnji s djelatnicima ZET-a, osiguravat će u sve navedene dane održavanje fizičkog razmaka na autobusnim stajalištima na Mirogoju i Krematoriju kako si se prijevoz do i s groblja odvijao neprekinuto uz sve propisane sigurnosne mjere

Foto: Jabuka TV

Gradska groblja poduzimaju sve mjere radi zaštite zdravlja građana tijekom obilaska groblja za blagdanskih dana. Očekuju punu suradnju svih posjetitelja.

Gradska groblja donijela su pravilnik za sigurno održavanje blagdana Svih svetih na Gradskim grobljima Zagreb za vrijeme epidemije COVID-19 bolesti. Ove preporuke, koje vrijede od 31. listopada do 2. studenog 2020. odnose se na provedbu mjera prilikom dolaska na sva groblja kojima upravlja podružnica Gradska groblja Zagreb u cilju organiziranja i provođenja svih aktivnosti prije, tijekom i nakon blagdana Svih svetih.

Sve predviđene mjere i postupci radi zaštite posjetitelja usklađeni su s Preporukama za sigurno održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni za vrijeme epidemije COVID-19 bolesti koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo 27. svibnja 2020.

Na ulazima u sve prostorije Gradskih groblja Zagreb svim posjetiteljima će se mjeriti tjelesna temperatura, a cijelo vrijeme će biti obvezno nošenje zaštitne maske za lice. Sve prostorije bit će dva puta dnevno, u 10 i u 14 sati provjetrene i dezinficirane, a svaki posjetitelj će biti dužan dezinficirati ruke. U toaletima koji su otvoreni za građane osigurana je tekuća topla voda, sapuni i papirnati ručnici za jednokratnu upotrebu, kao i sredstva
za dezinfekciju ruku. Tijekom posjeta i obilaska groblja u vrijeme Dana Svih svetih, zbog očekivanog broja građana koji će istodobno boraviti i kretati se na prostoru groblja, svi posjetitelji bit će i na otvorenom prostoru dužni cijelo vrijeme nositi zaštitne maske za lice, te se pridržavati međusobnog fizičkog razmaka od najmanje jednog metra.

Izuzetak mogu biti članovi iste obitelji, ali ne u grupi većoj od tri ili četiri osobe. Na svim ulazima na groblja Mirogoj, Gaj urni, Miroševac i Markovo polje cijelo vrijeme boravit će redari Gradskih groblja Zagreb koji će biti zaduženi za provođenje protuepidemijskih mjera i komunikaciju s građanima.

Održavanje svete mise je planirano na posebno određenim mjestima na otvorenom prostoru uz obvezu održavanja sigurnosnog fizičkog razmaka.
Zbog teških oštećenja koja su pretrpjele mirogojske arkade tijekom potresa u ožujku, građani neće moći ulaziti u unutarnji prostor arkada. Tijekom blagdana svi građani moći će položiti cvijeće i zapaliti svijeće na grobove svojih pokojnika uz pomoć djelatnika Gradskih groblja koji će im cijelo vrijeme biti na raspolaganju. Cvijeće i svijeće djelatnici će na ulazima preuzimati od građana i položiti na grobove unutar prostora arkada. Sve kućice za prodaju cvijeća i cvjetnih aranžmana, svijeća i drugih proizvoda bit će propisno udaljene jedna od druge, s oznakama reda čekanja i održavanje fizičke distance, te svim mjerama zaštite, a prodavači će biti dužni cijelo vrijeme pridržavati se svih sigurnosnih mjera propisanih za trgovinu.

Gradska groblja, u suradnji s djelatnicima ZET-a, osiguravat će u sve navedene dane održavanje fizičkog razmaka na autobusnim stajalištima na Mirogoju i Krematoriju kako si se prijevoz do i s groblja odvijao neprekinuto uz sve propisane sigurnosne mjere.

Groblja su otvorena za posjetitelje:
od 01.04. do 31.10. 06.00 – 20.00 sati
od 03.11. do 31.03. 07.30 – 18.00 sati
u dane 01. i 02.11. 06.00 – 24.00 sati