EKSKLUZIVNO: Ovo će biti nove cijene ZET-a

Tramvaj 2

Autor: Sanjin Španović 12/21/2011 15:38

Portal Zagrebancija.com došao je u posjed prijedloga povećanja cijena ZET-a koji ovih dana izrađuje poseban tim Zagrebačkog holdinga, a koji bi se, kako doznajemo, već sutra mogao naći na stolu gradonačelnika Milana Bandića koji treba amenovati taj prijedlog. Važno je naglasiti kako ovo što naša redakcija posjeduje nije konačni prijedlog, no on je na tragu ideje vodstva Holdinga da se ZET nagodinu po prvi puta svede na nulu u godišnjem poslovanju.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Naš izvor iz vrha Holdinga, koji nam je pokazao novu tablicu, kaže da su manje dorade još uvijek danas moguće, ali da ono što se sigurno neće mijenjati jest ideja novog ustroja plaćanja prijevoza ZET-om.

– Mi moramo naučiti građane da opet validiraju karte i postanu naši pretplatnici kao što su to bili do 2006. godine kada ovakvih problema nije bilo. Od tada smo svi mi, ne samo Milan Bandić, počeli građane navikati da je sve besplatno, a to nije bilo tako – kaže nam naš sugovornik iz vrha Holdinga.

Zbog toga sve cijene karata ZET-a neće rasti propocionalno za 46,4 posto koliko stoji u planu, već će se neke cijene, najviše godišnjih karata, postaviti na razinu dosadašnji cijena mjesečnih karata.

– Želja nam je stimulirati kupnju godišnje karte i tako napraviti prihod ZET-u, a da ne udarimo previše po džepu građana. Osim toga, plan nam je uvesti i kartično poslovanje, pa se te godišnje karte mogu onda kupiti na 12 rata što nije toliki trošak građanima odjednom, a mi imamo siguran, kontinuirani prihod u ZET-u koji, uostalom, stvara najveći minus u Holdingu – priča nam naš sugovornik.

Od 40.000 studenata samo 8.000 kupuje pokaz

Cijena pojedinačne karte kupljene van vozila umjesto dosadašnjih osam kuna koštat će 12 kuna, dok će pojedinačna karta kupljena u vozilu umjesto dosadašnjih deset kuna koštati 15 kuna.

– Deset kuna bi trebala koštati vrijednosna karta putem eNovčanika iliti eRačuna koja bi zapravo bila dosadašnja cijena karte kupljene u vozilu. Time bi dobili naviku kupovanja prepaid kartica koje će zamjeniti plaćanje SMS karata i stimulirali validaranje takvih karata – objašnjava nam naš sugovornik.

Prema tom planu koji posjedujemo, cijena mjesečnog pokaza povećala bi se sa 290 na 350 kuna. Godišnja karta bi koštala umjesto dosadašnjih 2 900 kuna, 3 480 kuna, tj. 290 kuna koliko je sada cijena mjesečne karte pomnožena s 12 mjeseci.

– Možda će se cijena godišnjeg pokaza ipak još malo smanjiti jer prema našim statistikama jedan mjesec, onaj koji idu na more najčešće, građani ne uzimaju mjesečnu kartu, pa bi onda cijenu godišnje možda još dodatno smanjili za 290 kuna, odnosno na nekih 3200 kuna – najavljuje naš sugovornik.

Nova cijena đačkih pokaza iznosila bi 175 kuna mjesečno, umjesto dosadašnje 83 kune. Godišnja karta bi za đake i studente koštala 1250 kuna, odnosno 125 kuna mjesečno, pomožneno sa 10 mjeseci koliko đaci i studenti pohađaju nastavu.

– Posebno moramo studente natjerati da budu naši pretplatnici. Mi smo recimo u listopadu od 40 000 studenata imali samo njih 8 000 koji su platili prijevoz. Što, ostali plaćaju samo dnevne karte ili se šeću? Voze se taksijem? Ili se ipak švercaju – govori naš sugovornik.

Za sve je potreban samo Bandićev potpis

Osim dosadašnjih modela karata, prema Bandiću ide i prijedlog uvođenja trodnevnih, vikend karata, sedmodnevnih i dvotjednih karata. Njihova cijena ipak još nije poznata.

Prema riječima našeg sugovornika, nove cijene bi trebale stupiti na snagu 1. veljače iduće godine iako teoretski one mogu biti spremljene i za 1. siječanj.

– Nama samo treba potpis gradonačelnika, Skupštinu ne moramo prolaziti s tim pa je sve moguće pokrenuti u roku od osam dana od potpisa. Ipak, vjerovatno će nam trebati mjesec dana prilagodbe pa je 1. veljače najizgledniji datum – kaže naš sugovornik na kraju.

SUTRA DONOSIMO VELIKI DOSSIER: Nova financijska konstrukcija ZET-a: Kako će se veći novac zaraditi od kazni za vožnju bez karata!