Dva dana animiranog filma u Kinu Europa

Prvi Festival hrvatskog animiranog filma

Autor: Maja Gujinović 2/19/2010 11:26

Prvi Festival hrvatskoga animiranog filma, održat će se u Kinu Europa održat će se 20. i 21. veljače. Festival je pokrenut u sklopu obilježavanja 60 godina od prvog animiranog filma nastalog u Hrvatskoj, te u svrhu predstavljanja domaće animirane filmske produkcije i promocije animacije, kao ozbiljne umjetničke forme.

Kroz dva dana u Kinu Europa prikazati će se 48 filmova iz natjecateljske selekcije koje je izabrao žiri u sastavu Stjepan Mihaljević, autor animiranih filmova i Petar Krelja, filmski redatelj i kritičar. Filmovi se dijele se u četiri kategorije: filmovi djece i mladeži, studentski filmovi, reklamni i namjenski filmovi te kratki autorski.  Spomenuti filmovi dijele se u četiri kategorije; filmovi djece i mladeži, studentski filmovi, reklamni i namjenski filmovi te kratki autorski.

U popratnom programu festivala prikazat će retrospektive ‘Dragulji Zagreb filma’, s osam restauriranih klasičnih filmova Zagreb filma koje je Giannalberto Bendazzi, svjetski kritičar i teoretičar animiranog filma, uvrstio u grupu 84 najbolja animirana filma svih vremena. Festival organizira Zagreb film zajedno s Međunarodnom asocijacijom animiranog filma ASIFA Hrvatske.