‘Duhan i kardiovaskularne bolesti’

Globalna epidemija duhana svake godine ubija više od 7 milijuna ljudi, od čega oko 900 tisuća nepušača umire od udisanja duhanskog dima

Ilustracija

Povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja Nacionalno povjerenstvo za borbu protiv pušenja Ministarstva zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizira javnozdravstvenu aktivnost kako bi podigli svijest o štetnom utjecaju pušenja na kvalitetu života i zdravstveno stanje hrvatskih građana. Mjerenje ugljičnog monoksida u izdisaju među građanstvom grada Zagreba, s ciljem ukazivanja razlike u stanju pluća kod pušača i onih koji to nisu, održat će se u subotu 26. svibnja od 10-13 sati na Cvjetnom trgu.

Svjetska zdravstvena organizacija svake godine 31. svibnja obilježava Svjetski dan nepušenja (engl. World No Tobacco Day) da bi ukazala na zdravstvene i ostale rizike povezane s uporabom duhana te promicala politike koje će učinkovito smanjiti konzumaciju duhana. Potaknula ga je Svjetska zdravstvena organizacija 1987. godine.

Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja je posvećen temi ‘Duhan i kardiovaskularne bolesti’ kako bi se naglasio štetan utjecaj duhanskog dima na bolesti srca i drugih kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar, koji su kombinirani vodeći svjetski uzroci smrti.

Ilustracija
Ilustracija

Kardiovaskularne bolesti ubijaju više ljudi nego bilo koji drugi uzrok smrti širom svijeta, a uporaba duhana i pasivna izloženost duhanskom dimu doprinosi oko 12% smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Duhan je drugi vodeći uzrok kardiovaskulanih bolesti, nakon visokog krvnog tlaka.

Globalna epidemija duhana svake godine ubija više od 7 milijuna ljudi, od čega oko 900 tisuća nepušača umire od udisanja duhanskog dima. Gotovo 80% više od 1 milijarde pušača širom svijeta živi u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, gdje je najveći teret bolesti i smrti povezanih s duhanom.

Press materijal