Dugave nezadovoljne Mamićevim vođenjem igrališta

Polivalentno igralište u Dugavama

Autor: 5/25/2011 10:31

Stanari Novozagrebačkog naselja Dugave pobunili su se zbog Gradske odluke prema kojoj se javna igrališta mogu dati u zakup. Tako je u njihovom kvartu u zakup dano igralište u Klauzarićevom prilazu koje se sastoji od teniskih terena, bočališta s refletorima te košarkaško-nogometnog betonskog igrališta.

-.-Stjepan Marković-.-Bočalište u DugavamaČlanovi mjesnog odbora održali su sjednicu na kojoj se raspravljalo o ovoj temi. Oni su ustvrdili kako ih nitko nije obavijestio ili pitao za mišljenje o davanju u zakup. Posebno ih je iziritiralo što je zakupac, Miroslav Mamić iz Teniskog kluba Dugave, sebi uzeo teniske terene dok je ostatak iznajmio podzakupcu Daliboru Lebaroviću iz Inline hokej kluba Kuna za 850 eura godišnje. Oni traže da se ovaj ugovor poništi.

Grad prošle godine u zakup dao 154 objekata

Članove odbora zasmetalo je što su oni iz novca malih komunalnih akcija platili za uređenje bočališta te su planirali da se ulože dodatna sredstva za uređivanje popucale plohe košarkaško-nogometnog igrališta. Na sjednici su vijećnici istaknuli kako je igralište izgrađeno samodoprinosom stanovnika Dugava 80-tih godina. Također ih je zasmetao što je igralište dano u zakup bez javnog natječaja.

Ovaj problem nastao je nakon što je Gradska uprava koncem prošle godine odlučila u zakup dati niz sportskih objekta. Tako je sastavljen popis od 154 objekta koji su se mogli dati u zakup. Jedan od njih je i igralište u Klauzarićevom prilazu.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Ugovor o davanju u zakup potpisao je gradonačelnik Bandić na temelju skupštinske odlukeMilan Bandić je u ime grada 29. listopada 2010. potpisao ugovor s Miroslavom Mamićem, predsjednikom TK Dugave ugovor o petogodišnjem najmu tog igrališta. Grad nije tražio novce za najamninu već je samo tražio od zakupca da održava i brine se o igralištu.

TK Dugave su očito bili zainteresirani za dva teniska terena dok ih ostatak sportskih igrališta nije zanimao. Dio problema riješili su na način da polivalentno košarkaško-nogometno igralište daju u podzakup. U ožujku ove godine su tako sklopili petogodišnji ugovor s IHK Kuna te naplatili 850 eura godišnje.

U IHK Kuna su htjeli preurediti košarkaško-nogometno igralište te na njegovom mjestu napraviti terene za in line hokej. Upravo je preuređivanje igrališta isprovociralo stanovnike Dugava. Naime, većina stanovnika nije ni znala za ove ugovore te se neugodno iznenadila kada je vidjela ogradu oko igrališta koja je bila postavljena kako bi se osiguralo gradilište.

Stanari pokidali vrata i bravu na ogradi gradilišta

Stanari su se odmah okomili na radnike te je, kako su nam rekli očevici, došlo do žustre rasprave. Po noći su neki, očito iziritirani stanari, pokidali vrata i lokot na vratima nakon čega se investitor vjerojatno povukao te odlučio maknuti ogradu i za sada odustati od radova.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Goran Kutlić iz SDP-aKako će se situacija na kraju rasplesti tek ćemo vidjeti. Naime, prema Odluci o načinu upravljanja i korištenja športskih građevina u vlasništvu Grada Zagreba koju je u ožujku prošle godine usvojila Gradska skupština zakupac ima pravo dati dio igrališta u pod zakup.

O potencijalnim problemima koji bi mogli doći s ovom odlukom na sjednicama Odbora za obrazovanje i šport govorio je SDP-ovac Goran Kutlić. U telefonskom razgovoru kazao nam je da je cilj ove odluke bio da se nađu upravitelji velikih sportskih objekata. Podsjetio je kako su krajem 2009. praktički istekli svi ugovori gotovo svih sportskih objekata u gradu te pravno gledajući više nitko nije njima upravljalo. U praksi su njima nastavili upravljati do tadašnji korisnici no to su radili bez valjanog ugovora.

Kutlić napominje kako je tražio da se u zakup ne daju sportski objekti V. kategorije, a riječ je kvartovskim igralištima koje služe zadovoljavanju potreba za bavljenje sportom i rekreacijom u mjestu stanovanja. No unatoč tome u zakup je dano 35 takvih igrališta.