Državno natjecanje u oranju početkom rujna u Zagrebu

Grad Zagreb ponosni je domaćin neobičnog natjecanja koje će se održati s prvim danima rujna, a radi se o natjecanju u oranju

Na području Grada Zagreba, 1. i 2. rujna, održat će 15. Državno natjecanje u oranju na kojem će sudjelovat će 32 natjecatelja iz 16 županija te natjecatelji koji će svoje vještine pokazati u oranju s konjima.

– Puno elemenata se ocjenjuje kod natjecanja u oranju. Prvenstveno, morate dobro upoznati traktor i oračke discipline. Stvar je u tome da treba prvo znati poštelati plug, a ima i puno parametara koji se vrednuju. Treba znati držati pravac i dubinu. Pri bodovanje se ne gleda striktno vrijeme već kvaliteta oranja – naglasila je Draženka Grah, predsjednica Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača.

Ova vrsta aktivnosti nije rezervirana isključivo za muškarce, a interes se kod ženskog dijela populacije, povećava iz godine u godinu.

– Ja sam jedina zagorska oračica i time se bavim već šest godina. U Hrvatskoj nas je svega još nekoliko. Divno mi je surađivati s dečkima, uglavnom sam okružena njima, te moram priznati da su jako dobri mentori – dodala je Grah.

Grad Zagreb, kao pokrovitelj natjecanja, izdvojio je oko 200.000 kuna, a službe kao Zrinjevac, Čistoća i ZET pobrinut će se da sve protekne u najboljem redu.

– Očekujemo veliki broj sudionika i sugrađana, te ih pozivamo da dođu vidjeti kako se to obavlja u Kupinečkom Kraljevcu – izjavio je Emil Tuk, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo.

ZET se pobrinuo, da s južnog ulaza Zagrebačkog velesajma, osiguraju organizirani prijevoz za sve zainteresirane građane.