Državni ispektorat istražuje samovolju Ive Čovića

Ivan Tolić

Autor: Sanjin Španović 9/2/2010 22:36

Državni inspektorat već mjesec dana istražuje postupanje predsjednika Uprave Zagrebačkog Holdinga Ive Čovića koji svojevoljno određuje visinu plaće u samoj direkciji Holdinga bez odobrenja Sindikata, Gradskog ureda za gospodarstvo i mimo svih propisanih kriterija. Ovu istragu potvrdio je portalu Zagrebancija.com izvor blizak Kruni Kovačeviću, glavnom ispektoru.

Ova istraga pokrenuta je na temelju anonimne prijave od 1. kolovoza koja je nedavno poslana i na adresu redakcije portala Zagrebancija.com.

Iz Ureda za gospodarstvo potvrdili su nam da oni već dulje vrijeme ne utvrđuju najviše koeficijente u Holdingu zajedno sa Upravom te tvrtke iako je to tako predviđeno člankom 71. Temeljnog kolektivnog ugovora.

Donio Pravilnik bez odobrenja Sindikata i Gradskog ureda za gospodarstvo

Dapače, Ivo Čović sam je od 1. siječnja 2009. donio Pravilnik o sistematizaciji Zagrebačkog holdinga i to bez odobrenja Sindikata i Gradskog ureda za gospodarstvo. U tom Pravilniku Čović je odlučio da ne odrediti raspon koeficijenata u samoj direkciji Holdinga već je ta polja, kao i broj mogućih izvršitelja ostavio praznim čime. Time on sam, od jednog pojedinog zapošljavanja do drugog sam određuje plaće najbližih suradnika bez jasnog kriterija.

Što to točno znači za Holding možemo vidjeti na dva primjera.

Prvo, portal Zagrebancija.com prije više mjeseci objavio je plaće u Zagrebačkom Holdingu. Tako smo otkrili kako direkcija tvrtke koja određuje svakodnevnicu građa Zagreba mjesečno građane Zagreba košta 1,6 milijuna kuna mjesečno. Ivo Čović primjerice ima plaću od 23 347 kuna netto, veću i od predsjednika Ive Josipovića, čime je on najplaćeniji SDP-ovac u Hrvatskoj.

Zaposlio 449 djelatnika bez suglasnosti

Njegova desna ruka, Branimir Delić kao član Uprave ima plaću od 19 000 kuna netto, a jedan njegov djelatnik u Sektoru Zlatko Franc koji je isto došao iz HEP-a 13 000 kuna.

Drugo, samo u razdoblju od 20. siječnja 2009. do 15. lipnja 2009. (dakle 20 dana nakon što je Čović donio taj novi Pravilnik) u Holdingu, prema nalazu Gradskog kontrolnog ureda koji posjeduje portal Zagrebancija, bez suglasnosti Skupštine Holdinga i Gradskog ureda za gospodarstva zaposleno je 34 djelatnika na određeno i 415 djelatnika na određeno vrijeme.