Dražen Petrović danas bi napunio 46 godina

Autor: Valentina Jarnjak Glavaš 10/22/2010 13:50

Točno prije 46 godina u Šibeniku se rodio najbolji i najpoznatiji hrvatski košarkaš Dražen Petrović. Svoju seniorsku karijeru započeo je kao petnaestogodišnjak u rodnom Šibeniku u Šibenki, ali je potpunu afirmaciju napravio u Ciboni.

Košarkaški Mozart, to je nadimak koji je dobio kroz karijeru jer svojim igrama je pokazao da je riječ o velikom igraču, najboljem što ga je Europa dala. Upornim radom i prirodnim talentom napravio je ono o čemu svaki klinac kad krene igrati košarku može sanjati. 

Osmijeh kojim je zarazio sve one koji vole košarku dao mu je dimenziju više. Nakon Šibenke nije žurio u inozemstvo nego je prvo otišao u Cibonu, karijeru je gradio korak po korak. S Vukovima je dva puta osvojio Europu, a dva puta je bio i najbolji igrač Europe. Doslovno je bio Mozart na košarkaškom igralištu.

I Europa je postala premala za njegov talent

Jugoslavenska liga bila je premala za njega i otisnuo se u Madrid. U Madridu je odmah svojim zalaganjem pobrao simpatije i odveo Real do nekoliko trofeja. I Europa je postala premala i Dražen se odlučio na NBA, a na tradeu su ga izabrali Portland Trail Blazersi. Nažalost, Dražen nije bio sretan u Portlandu, nije puno igrao jer je došao iz Europe, a i konkurencija u momčadi bila je jako velika.

Kako nije bilo mjesta za njega, a Dražen je smatrao da zaslužuje priliku otišao je u New Jersey Netse i tamo se preporodio. Postao je najbolji šuter momčadi, imao najbolji postotak ubačenih trica i bio najbolji igrač tog kluba. Osvojio je i trofej najboljeg beka pucača 1992. godine. Bio je izabran i u najbolju treću petorku NBA lige i postao simbol Netsa.

-.-Tin Jandrašek/ Zagrebancija.com-.-Nažalost, na vrhuncu karijere Dražen je u automobilskoj nesreći izgubio život. Naime, Hrvatska je igrala kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na EP. Za razliku od ostatka momčadi koja se vraćala zrakoplovom, Dražen je na put u Zagreb krenuo s djevojkom. Na nesreću svih nas Dražen Petrović je poginuo u toj nesreći.

Postao simbol New Jerseya

Uvijek će u zraku ostati visiti pitanje, što bi napravio da je poživio. Jer bio je neviđeni talent i neviđeni radnik, a kakvo mišljenje su o njemu imali u Netsima dovoljno govori da su njegov dres s brojem tri umirovili, a tadašnji trener Netsa, Chuck Daly, ne ceremoniji je rekao:

– Ne znam može li se uopće riječima opisati što je Dražen značio ovome klubu, emocionalno, fizički i na ostale načine. Svi ćemo zauvijek pamtiti ono što smo upravo vidjeli na ekranu, taj osmijeh, taj osjećaj, taj natjecateljski duh, i sa stanovišta košarke izbačaj lopte prema košu. Nikad ga nećemo zaboraviti.

Život leti, kapetane…