Donosimo što sve trebate znati o raku maternice

Godišnje od raka maternice umire preko 100 žena

Rak vrata maternice je rak koji se razvija u ženskom cerviksu, donjem dijelu maternice koji se spaja s rodnicom. Od ove bolesti u Hrvatskoj svaki 2. dan umire jedna žena. Procjenjuje se da godišnje umire oko 100 žena, a oboli ih više od 300 samo u Hrvatskoj. Cijepljenje protiv infekcije HPV-om dobrovoljno je i preporučeno, a javnim panelom podiže se svijest o njegovoj važnosti.

S obzirom na to da cjepivo nije obavezno, izrazito je važna i edukacija stručnjaka i djelatnika u osnovnim i srednjim školama s ciljem povećanja razine znanja u domeni spolno prenosivih bolesti, ali i informiranja roditelja i njihove djece o prednostima cijepljenja.

Ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do kraja 2021. godine, omogućeno je i besplatno, te dobrovoljno cijepljenje protiv HPV infekcija za sve osobe do 25. godine života. Prema najnovijim objavljenim istraživanjima, cjepivo je učinkovito preko 88% ali samo ako se primi u dobi od 12-13 godina – odnosno što ranije.

 

U ranim fazama raka vrata maternice možda neće biti znakova ili simptoma, no kako bolest napreduje, mogu se pojaviti neki od sljedećih znakova i simptoma raka vrata maternice:

  • Abnormalno vaginalno krvarenje tijekom ili nakon odnosa
  • Abnormalno vaginalno krvarenje između razdoblja
  • Abnormalno vaginalno krvarenje nakon menopauze
  • Vodeni, krvavi, teški iscjedaci iz rodnice neugodnog mirisa
  • Bol u zdjelici
  • Bol tijekom snošaja

Stoga ukoliko osjetite jedan ili više od ovih simptoma, obratite se svom liječniku.