Donadinijeva ulica 42 godine bez asfalta, stanovnici očajni

Autor: Ivana Keleš, FOTO: facebook.com 2/24/2016 10:53

Rupa na rupi, zakrpa na zakrpi – tako bi se mogla opisati infrastruktura Donadinijeve ulice, jedne od najstarijih ulica u zagrebačkom naselju Špansko.  Zadnji put asfalt je postavljen prije više od četiri desetljeća, a od tada, svakom većom kišom ulica se pretvara u rijeku.

– Cijela ulica je jedna velika katastrofa. Kad padne kiša je najgore. Gradimo mostiće kako bi prešli iz jednog kraja ulice na drugi – objasnio je Marin Dundić, jedan od stanovnika ulice.

Apsurdno je, kažu stanovnici, što sve okolne ulice, pa čak i one po kojima ne voze automobili imaju asfalt, a samo njihova ne. Na katastrofalno stanje ulice žalili su se nebrojeno puta, no do danas se ništa nije poduzelo.

– Imamo hrpu dokumentacije i zahtjeva za postavljanje asfalta, već godinama tražimo da nam se to napravi, svi nam obećavaju, ali nitko ništa ne poduzima – očajno je rekao Juraj Starijački, još jedan od stanovnika Donadinijeve.

Kao razlog neasfaltiranja ulice nadležni navode nepostojanje kanalizacije, odnosno odvodnje oborinskih voda u samoj ulici, no stanovnici smatraju kako je to samo izgovor. Predsjednik Vijeća gradske četvrti Stenjevec, Vladimir Andrić, upoznat je sa situacijom Donadinijeve ulice, a kako je najavio, uskoro slijedi rješenje problema.

– U zadnjih par godina pokušavali smo kao Vijeće ishodovati građevinsku dozvolu  za izgradnju kanala oborinske odvodnje u Donadinijevoj ulici. Napokon smo ju uspjeli dobiti, a nadam se da će se problem te ulice riješiti već ove ili sljedeće godine – izjavio je Andrić.

Hoće li stanovnici ove male ulice u naselju Špansko nakon 42 godine čekanja, napokon dobiti asfalt koji bi već odavno trebala imati svaka ulica u Hrvatskoj metropoli i hoće li opet sve ostati na obećanjima nadležnih, preostaje vidjeti.