Dok se oni podjebavaju, mi to zovemo politikom

Svakog petka čitajte novu kolumnu Političkog mazohista

12/18/2009 12:28

Na njoj bi cijenjeni gradski zastupnici trebali donijeti proračun za 2010. godinu oko kojeg su Igor Rađenović i Slavko Kojić zadnjih mjesec dana poput dva supijana kumeka cjenkali kao oko žive, ali mršave i prilično očerupane kokoške. Njihovo natezanje izgledalo je otprilike ovako (ako su u pravu moji izvori iz paralelne stvarnosti u kojoj žive naši lokal – političari):

Kojić: Evo! Sedam i po i ni lipe manje.

Rađenović: Puno je brate, ne vrijedi ti ta tvoja kokoš ni 6,9 ali znamo se dugo pa cu ti dati 7,2.

Kojić: 7,2? 7,2?! Po glavi si i dobio zato jer si nudio 7,2. Pogledaj je još ima u njoj snage. Još će ona nesti jaja. Ajde daj 7,5 pa da idemo.

Rađenović: Hoće, hoće, samo kod koga će ta jaja završiti? A? Da neće Jure Radić od njih kajganu radit?

Kojić: Šuti! Ne spominji mi dionice i dogovorit ćemo se oko 7,4.

Rađenović: Daj mi još koji dan da razmislim, a ti se probaj spustit na 7,35. Ne ide ti kokoš ništa mlađa ni zdravija.

I tako se oni rastadoše dosta se nacjenkavši milijardama kuna. Na strolu je iza njih ostala donedavno lijepa kokoš čijim su se jajima svi divili i zavidjeli njenom gazdi koji ih je lupao svojim podanicima o čelo kad god bi se sjetio.

No, ništa od toga nema veze s mirnom sjednicom Skupštine. Ne, nije zastupnike obuzeo blagdanski duh pa i na mrske neprijatelje gledaju s osmijehom. Jok! Vidjela je ta bratija da loli Bandiću kampanja ne ide najbolje i da će ostati u Zagrebu. Kad ne pobjeđuje Bandić je nervozan, a je nervozan radi gluposti, a po njihovom mišljenju ta bi glupost mogla biti osvetoljubivo raspuštanje Skupštine.

Zato će hrabri zastupnici, osim pokojeg bedaka kojem nisu objasnili ni gdje se nalazi, ništo se pametniji od njega dogovorili, fino biti kuš. Sitno će zanovijetati da se neki novac troši na drvorede, a mogao b na cvijetne gredice, a sitnicu da će gradu novogodišnji mamurluk pojačati milijardica neplaćenih računa spomenut će samo ovlaš. Sve u strahu da ne razjare Milana koji bi im mogao oteti prijedlog proračuna i odnijeti ga u svoj predizborni brlog. Povuče li proračun oni će, a ne on na prisilne izbore. Zato ga i neće previše provocirati.

Doduše, time bi Bandić dodatno umanjio svoje šanse na predsjedničkim izborima. Na ranu poraza, međutim, mogao bi priviti osvetu. I dok oni tako podjebavaju jedni druge, mi to nazivamo politikom. Tako se politikom bavi i moj susjed koji trećem susjedu piša u dvorište jer mu na živce idu njegove magnolije.