Dodjelom nagrada najboljim poduzetnicima obilježen 28. Dan Obrtničke komore Zagreb

U Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika obilježen je 28. Dan Obrtničke komore Zagreb. Tom prilikom dodijeljene su nagrade poduzetnicima za postignute uspjehe i promicanje obrtništva.

– Dan Obrtničke komore Zagreb, dan kad se sjetimo svih naših kolega koji su ostvarili napredak u proteklom razdoblju, zahvalit ćemo im se nagradama, ali je i vrijeme i mjesto da upoznamo naše gradske i županijske vlasti, ali i predstavnike ministarstva na problematiku obrtnika, drago mi je da su se odazvali u velikom broju. Moramo proaktivno surađivati. Činjenica je da Obrtnička komora Zagreb ima više od 27 tisuća obrtnika, da pokrivamo Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, stalna je tendencija rasta i povećanja obrtnika. Želja nam je da bude što više obrtnika koji se bave proizvodnim zanimanjima, ali situacija je takva da masa obrtnika koristi poticajne mjere Vlade za jednostavne obrte, za paušalne obrte i nadam se da će se to nastaviti u budućnosti, rekao je Antun Trojnar, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

Gorući problem obrtnika su poslovni prostori gdje, po novom zakonima, imamo petogodišnje ugovore, a kada istekne najam, moramo na licitaciju, rekao je Damir Markotić, vlasnik obrta:

– To će promijeniti vizuru grada, mi ne možemo konkurirati velikim lancima. U tom slučaju bi naša djeca izgubila poslovne prostore za daljnje razvijanje obrta. Napravili smo platformu na kojoj bi se moglo dovezati, napraviti doradu zakona o obrtu , gdje bi se pravno moglo, tko ima 10 ili 20 godina obrt, da uredno plaća sva davanja i da nisu mijenjali djelatnost, da imaju pravo prvenstvo kod najma i danas-sutra otkupa lokala.

Iza nas je 28 godina uspješnog i produktivnog rada, ali i puno više, obrtnici su utkali sebe u vizuru ovog grada, rekao je Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba

– Kao Grad Zagreb, radit ćemo maksimalno da održimo uvjete poslovanja koji su podnošljivi da mogu razvijati biznis i dalje, jer ne mogu zamisliti Grad Zagreb bez obrtnika.

U Gradu Zagrebu je gotovo 20 tisuća obrta, tisuću više nego prošle godine, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević:

– Rade jako bitnu stvar, posebice kad govorimo o deficitarnim, tradicijskim i proizvodnim obrtima, dugi niz godina Grad Zagreb im pruža potporu. Veselim se zajedničkim aktivnostima poput Zagrebačkog obrtničkog sajma kako bi mladima približili poduzetništvo i kako bi ih zainteresirali da otvore obrt.

Zagrebačka županija već dugi niz izvrsno surađuje s Obrtničkom komorom Grada Zagreba, radeći na brojim projektima i programima

– Zagrebačka županija će kroz nekoliko dana raspisati javni poziv za obrtnike, gospodarstvenike io poduzetnike, osigurali smo milijun eura bespovratnih sredstava. Gospodarstvenici su se pokazali kao vrlo žilavi u teškim vremenima i oni su generator razvoja Zagrebačke županije. Po poslovnim pokazateljima Zagrebačka županija drži drugo mjesto, iza Zagreb, i slobodno možemo reći da su Grad Zagreb i Zagrebačka županija gospodarska lokomotiva Hrvatske, rekao je Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije.

Kolarec zaključuje, nadam se da će naši poduzetnici i obrtnici i dalje raditi kvalitetno kao i dosada.

ČLANAK PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.