Dan narcisa u Zagrebačkoj županiji

Prigodnom prodajom cvijeta narcise obilježio se Dan narcisa. Đurđa Dehin, predsjednica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije objasnila je značaj ove javnozdravstvene akcije.”Svake godine prvu subotu nakon prvog dana proljeća prodajemo narcise na području Zagrebačke županije. Nadam se da naši sugrađani i svi ljudi dobre volje prepoznaju akciju s obzirom na to da mi to radimo punih dvadeset godina. Udruga je u 23 godini, a od toga dvadeset godina prodajemo narcise i šećemo Velikom Goricom na Dan ružičaste vrpce u listopadu. To su dvije prepoznatljive akcije koje provodi udruga na području cijele Zagrebačke županije. To su dani tijekom kojih nastojimo potaknuti žene da razmišljaju o svome zdravlju.”,  rekla je Đurđa Dehin, predsjednica Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

“Rak dojke kao bolest je izlječiva ako se otkrije na vrijeme. Glavna uloga udruge je da potaknemo žene na prevenciju. Na redovni i pravilni samopregled dojke. Sami samopregled kao metoda nikako nije dovoljan za prevenciju. Tu su ultrazvuk, mamograf i liječnički pregledi, ali je dobar početak ako se redovno samopregledate dojke i vodite brigu o svom zdravlju.” dodala je Đurđa Dehin.

Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije provodi edukacije za mlade o samopregledu i raku dojke u srednjim školama. “Zagrebačka županija i gradovi i općine Županije daje nam veliku podršku. Mi smo Županijska udruga,a naše sjedište je u Velikoj Gorici. Radimo u svim srednjim školama Zagrebačke županije u četvrtim razredima. Držimo edukacije o pravilnom samopregledu dojki i jako mi je važno naglasiti da su u posljednje vrijeme i dečki pridružuju tim edukacijama i da su zainteresirani jer tumor dojke nije rezerviran samo za žene. Muškarci isto obolijevaju od raka dojke, ali u puno manjem postotku”, objasnila je Đurđa Dehin.

 

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec podržao je javnozdravstvenu akciju Dana narcisa i istaknuo važnost rada Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije.

“Tradicionalno Udruga edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije organizira humanitarnu aktivnost Dan narcisa. Ova aktivnost se provodi na 31 lokaciji. Za cilj ima prevenciju i rano otkrivanje raka dojke, dakle briga o vlastitom zdravlju. Moram istaknuti da ova vrijedna udruga djeluje od 2001. godine. U kontinuitetu svake godine imaju sjajne programe te Zagrebačka županija udruzi punu podršku”, istaknuo je zamjenik župana Ervin Kolarec.

Simptomi raka dojke su rijetki u ranim stadijima bolesti, stoga su redoviti samopregledi dojki od izuzetne važnosti. Očekuje se sve veći broj slučajeva raka dojke uslijed starenja stanovništva, no smrtnost od istoga u Hrvatskoj je u padu petu godinu zaredom. Rezultat je to rada hvalevrijednih organizacija poput Udruge edukacijom protiv raka dojke Zagrebačke županije te Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke.

ČLANAK PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.