Dodjela stipendija učenicima i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u palači Dverce podijelio je ukupno 61 stipendiju Grada Zagreba učenicima i studentima pripadnicima romske nacionalne manjine. 56 stipendija u iznosu od 2300 kuna dodijeljeno je učenicima, dok će šest studenata stipendista u ovoj godini mjesečno primati iznos od 3 300 kuna.

-Stipendija mi kao i svakom učeniku i studentu znači mnogo. Omogućuje mi da budem neovisna o džeparcu i o roditeljima, a i dobar je osjećaj dobiti, ajmo reći nagradu za to što imaš dobre ocjene.Jako sam ponosna na to i mislim da tako rušimo stereotipe o tome kakvi su Romi, kakvi ljudi misle da su Romi. Da ne uče, da nisu školovani, tako im pokazujemo zapravo da jesmo. I nadam se da će biti i više stipendista, rekla je studentica Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu, Anesa Šabani.

Dodjela stipendija u Gradu Zagrebu za pripadnike romske nacionalne manjine započela je 2012. godine.  Od tada do danas podijeljena je ukupno 161 stipendija, od čega je 148 učeničkih i 13 studentskih.

-Prve godine kad smo krenuli imali smo 4 stipendije, ove godine 61. Cilj ove stipendije jest da učenike i studente koji su pripadnici romske nacionalne manjine motiviramo da se više obrazuju jer to je najbolji put ka uključivanju u  društvo. I kao što vidite, zaista, taj broj je iz godine u godinu sve veći. Mi nećemo stati na brojci od 60, nadamo se da će ona već sljedeće godine doseći brojku 100, kazao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ivica Lovrić

Uvjeti za dobivanje stipendije bili su redovno pohađanje i dobar uspjeh u školi, odnosno fakultetu, prebivalište na području grada Zagreba, te starosna dob do 20 godina za učenike i 26 za studente.