Dođite na Bundek i besplatno i bez uputnice pregledajte madeže!

U subotu, 4. lipnja, od 10.00 do 17.00 sati, građane će pregledavati 20 liječnika specijalista.

Press materijal

U sklopu projekta “Djeluj sada!” i ove će se godine održati akcija preventivnih pregleda madeža u subotu, 4. lipnja u vremenu od 10.00 do 17.00 sati na SRC Bundek (jugozapadna strana, nasuprot Centra Bundek) kada će građani moći besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima s područja dermatologije i
onkologije o načinima prevencije tumora kože.

“20 liječnika specijalista pregledavat će građane u subotu, 4. lipnja, a za najmlađe će biti organizirane edukativne radionice“, najavila je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.

„Javnozdravstvene preventivne akcije ovakvog tipa od neizmjerne su važnosti. Posebno sam ponosna na sve što Grad Zagreb čini kako bi podigao razinu svijesti građana te ih potaknuo da vode brigu o svom zdravlju. Organizirana prevencija i rano otkrivanje bolesti nikako ne bi trebali biti nadstandard, nego zdravstvena usluga dostupna svima i uvijek. Stoga posebno ističem nužnost uvođenja ovakvih preventivnih programa ne samo u gradu Zagrebu nego i na nacionalnoj razini, naglasila je dr. sc. Šentija Knežević.

FOTO: Ivan Novosel

Govoreći o brizi za zdravlje građana u lokalnoj zajednici, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH, naglasila je važnost novih trendova u pojavi melanoma, odnosno javnozdravstvenim aspektima prevencije:

„Unatoč velikom zalaganju struke, u Hrvatskoj se i dalje bilježi veliki broj novootkrivenih uznapredovalih oblika melanoma. Veliki broj novootkrivenih melanoma dodatno potvrđuje činjenicu kako je ovakve akcije potrebno provoditi što češće, no iznad svega najvažnije je educirati građane o načinima i važnosti prevencije!

Akademkinja Šitum je također istaknula kako se iz godine u godinu bilježi veliki porast oboljelih od zloćudnih tumora kože, te da je Hrvatska prema smrtnosti od melanoma u samom vrhu europskih zemalja.