Dječak koji ne želi odrasti u kazalištu lutaka

petar pan

Autor:: N.T. 1/8/2010 9:46

Petra Pana su djeca imala prilike upoznati upravo na kazališnim daskama, u praizvedbi drame Jamesa Matthewa Barrieja, davne 1904.godine.

Potaknut velikim uspjehom predstave kod gledatelja, pretvorio je dramu u roman naslovljen kao Petar i Wendy. Roman je dobio i nastavak, a tijekom idućeg stoljeća nastalo je više djela nadahnutih likom dječaka koji odbija odrasti: od romana i pjesama do filmova i predstava. Uvodna rečenica romana je: Sva djeca, osim jednog, odrastu.

Želja za vječnim djetinjstvom veoma se često doživljava kao romantičan iskaz čežnje za dječjom nevinošću, svježinom percepcije i bezbrižnošću. Međutim, Petar Pan, koji može sve što bi svako dijete moglo poželjeti – letjeti, razgovarati s vilama i sirenama, tući se s gusarima – čezne za majkom i toplom svakodnevicom obiteljskog doma, koja je djeci zamorna i dosadna.

Raskošna produkcija koja je u isto vrijeme pustolovna i romantična

Petar, ipak, nije običan dječak i iza njegova dječjeg lica naziremo mnogo mračniji smijeh grčkog Pana. Tako ova složena priča u sebi spaja romantični bijeg u zemlju snova i tragediju dječaka zarobljenog negdje između neba i zemlje.

Predstava Zagrebačkog kazališta lutaka obuhvatit će svu slojevitost izvorne priče i prilagoditi je lutkarskom kazalištu, kombinirajući razne lutkarske tehnike. Istodobno pustolovna i romantična, ova će raskošna produkcija zacijelo oduševiti male gledatelje i upoznati ih s legendarnim dječakom koji nikada neće odrasti.