Djeca najavila protukandidaturu Bandiću

Autor: Gorana Banjeglav 5/7/2014 12:34

Sedam dana ovog tjedna proteći će u znaku dječjih vrtića. Tim povodom djeca, odgajatelji i ravnatelji došli su na druženje s gradonačelnikom, a nekoliko mališana iskoristilo je tu priliku da gradonačelniku postave nekoliko pitanja.

– Što radite kao gradonačelnik – pitao je jedan dječak.

 – Ja ne radim ništa, mene samo trebaju izabrati – odgovorio je Bandić.

– Gdje vam je zlatni retriver? – zanimalo je drugog dječaka.    

– Rudi je doma, sam je jadan dva tjedna – požalio se gradonačelnik.

Neki su pak odlučili iskoristiti priliku i najaviti da će na nekim sljedećim izborima biti protukandidati Milana Bandića, a osim što bi htjeli pomoći stanovnicima Zagreba, neki imaju malo manje altruistične motive.

– Zato što bih mogao zapovijedati cijelom Zagrebu – objasnio je jedan mališan.

Dani vrtića započeli su s prvim danom upisa mališana u te predškolske ustanove, a njihova velika završnica održat će se 11. svibnja na Bundeku. Trenutno se u Zagrebu gradi nekoliko dječjih vrtića, kako bi se zadovoljile potrebe svih kvartova.

– U Zagrebu će se ove godine sva djeca upisati u dječji vrtić, a sreća je i da subvencije u sadašnjim iznosima ostaju, tako da će oni koji imaju više plaćati više, a oni koji imaju manje plaćat će manje – istaknuo je Bandić.

Iako ima još četvrti u kojima nema dječjih vrtića ili se oni tek grade nakon desetljeća čekanja, sva djeca u Zagrebu imaju svoje mjesto u vrtiću, bilo gradskom, vjerskom ili privatnom koje subvencionira grad.

– Ja moram priznati da smo postali malo razmaženi, jer roditelji očekuju da u svakom kvartu, prekoputa njihove zgrade ili kuće bude jedan dječji vrtić. To je nemoguća misija. Svake godine u prvom upisnom roku mi snimimo kakva je situacija i upisna politika svih dječjih vrtića u gradu i nakon toga se radi analiza te se javno upućuju roditelji na one vrtiće u kojima je ostalo slobodnih mjesta – rekla je Mira Božić, predsjednica Udruge ravnatelja predškolskih ustanova.

Najveći problem u radu vrtića danas predstavljaju materijalna sredstva.

– To kompenziraju odgajatelji svojim izrađevinama i ja ih ovim putem javno pohvaljujem. U suradnji s roditeljima daju sve od sebe da kompeziraju sve što nedostaje – naglasila je.

Dio toga imaju prilike prezentirati tijekom Dana dječjih vrtića, kojima je cilj prikazati iskustva iz prakse, projekte koji se provode s djecom i druge postignute rezultate.