Dijabetes je osmi vodeći uzrok smrti u Republici Hrvatskoj

Autor: Dijana Katalinić, FOTO: Zagrebancija.com 11/15/2015 13:55

Velik broj Zagrepčana i Zagrepčanki okupio se na Cvjetnom trgu gdje se obilježavao Svjetski dan šećerne bolesti. Dijabetes je kronična bolest koja nastaje kao posljedica nemogućnosti tijela da proizvodi ili koristi inzulin. Bez inzulina, razina šećera u krvi raste i u dužem periodu, ako se ne regulira, može izazvati oštećenja organa i tkiva. 

– Šećerna bolest ne boli, ona ne stvara simptome i ne alarmira osobu da ide svom liječniku obiteljske medicine. Prisutan je gubitak težine, jaka žeđ, ali ne stvara bol. Potrebno je barem jednom godišnje otići na pregled – savjetovao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Iako nema pravila, od dijabetesa često obolijevaju djeca u razdoblju od 10. do 13. godine.

– Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je udrugama koje prate dijabetes povećao broj trakica za djecu i mlade do 18 godina. Kontinuirano se radi i sa strukom i udrugama kako našim dijabetičarima bilo što bolje – kazao je ministar Varga.

Umor, žeđ, učestalo mokrenje jedni su od prvih pokazatelja da možda bolujete od dijabetesa.

– Život je gotovo normalan uz zadovoljene određene preduvjete, a to je redovno mjerenje glukozei uzimanje inzulina. Živim kao i svi ostali, mogu doživjeti puno godina, sretno i veselo – rekao je potpredsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva Davor Skeledžija.

U Republici Hrvatskoj dijabetes je osmi vodeći uzrok smrti. U osoba s tipom dva bolesti prosječno protekne sedam godina od pojave bolesti do dijagnoze. I dok procjene govore da će u idućih 15 godina svaki deseti građanin Hrvatske oboljeti od dijabetesa, većina slučajeva može se spriječiti usvajanjem zdravog stila života.