Deset godina sam na burzi, neće me ni za sobaricu

Hrvatski zavod za zapošljavanje

Autor: Ana Kolak 7/30/2012 16:38

Unatoč turističkoj sezoni i većoj ponudi sezonskih poslova, u srpnju je porastao broj nezaposlenih za nove 3934 osobe. Koncem lipnja Hrvatski zavod za zapošljavanje evidentirao je 294.877 nezaposlenih osoba, a prema današnjim podacima na burzi je 298.811 nezaposlenih.

-.-Jabuka TV-.-Hrvatski zavod za zapošljavanjeNajnoviji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zabrinuli su sve građane, posebice one koji posao nemaju, a sve više gube nadu da će im HZZ pomoći.

– Na ‘burzi’ rada sam tri godine i bojim se da se ništa neće promijeniti. Situacija u državi je takva – požalio se građanin kojeg smo zatekli pred vratima Zavoda.

No, naš sugovornik nije bio jedini koji je ovoga ponedjeljka bezuspješno pregledavao sve siromašniju ponudu poslova.

– Bez posla sam već deset godina. Od tisuću kuna mjesečno prehranjujem sina i sebe. Išla sam preko HZZ-a na tečaj za hotelsku sobaricu, ali i dalje nemam posao – otvoreno nam je priznala žalosna majka.

Uz redove čekanja na šalterima Zavoda, mnogi građani su priznali da su u situaciji kada ne biraju posao.

– Radila bih bilo što. Po struci sam ekonomist, ali trebam bilo kakav posao da preživim – potvrdila je gospođa srednjih godina, čitajući obavijesti o slobodnim radnim mjestima, kojih je trenutno u zagrebačkoj ispostavi 4009.

Nada mnogim nezaposlenima bila je upravo turistička sezona, koja ove godine, nažalost, nije pomogla da se sezonskim poslovima broj nezaposlenih smanji.

Takvo stanje utjecalo je i na Zagrepčanina koji je dosadašnjih godina imao više sreće kada su u pitanju sezonski poslovi, no ove je ostao u Zagrebu bezuspješno tražeći bilo kakav posao.

– Radio sam neke sezonske poslove, ali to nije dugotrajno riješenje. Sada sam opet ovdje – poručio je nezaposleni građanin koji je na ‘burzi’ dugih pet godina.

Bez obzira na zabrinjavajuću situaciju u državi, ekonomski stručnjaci i ministar rada Mirando Mrsić tvrde kako Vlada u ovom trenutku ne može puno napraviti kako bi smanjila nezaposlenost te očekuju nastavak negativnih trendova sve do sredine iduće godine.