Deset godina postojanja Fotogalerije Dubrava

Uključujući i ovu izložbu koja slavi 10 obljetnicu postojanja Fotogalerije, priređeno je 78 izložbi koje njeguju kvalitetnu umjetničku i dokumentarističku fotografiju

Foto: Vinko Sebrek

Fotogalerija Dubrava zamišljena je kao smislena nadogradnja na samu izlagačku aktivnost već postojeće Galerije Vladimir Filakovac koja je jedna od najdugovječnijih Galerija iz tog dijela grada, osnovana 1968. godine. Zahvaljujući pametnim telefonima fotografija je postala jedna od najpopularnijih medija. Upravo će fotografska slika pomoći boljem i pristupačnijem razumijevanju ostalih grana umjetnosti, jer kao što je poznato, ono se prvo kreće od svijeta vidljivog, stavljajući u prvi plan opipljivi sadržaj, kojeg zatim umjetnik-fotograf, korištenjem igre svijetla i sjene pretvara u svoj likovni, prepoznatljivi znak, što omogućuje korisnicima naših kulturnih programa kao odskočna daska za bolje prihvaćanje apstraktne i konceptualne umjetnosti. Osim toga u Narodnom sveučilištu Dubrava su tijekom godina održavane fotografske tribine, kao i tečajevi digitalne fotografije.

U početku je Galerije nosila ime Predvorje Galerije Vladimir Filakovac. Do 2012. godine u tomprostoru su izlagana djela samoukih umjetnika, likovnih udruga, fotografa, polaznika radionica Narodnog sveučilišta Dubrava, učenika Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu… No kako se vremenom zaredalo nekoliko zanimljivih fotografskih izložbi krenula je ideja o osnivanju izložbenog prostora koji će biti namijenjen isključivo tom mediju.

Prijelomni trenutak dogodio se na svečanom otvorenju izložbi „Štagalj“, 10. listopada 2011. godine, gdje je s jednim od izlagača, Čedomilom Grosom, članom Fotokluba Zagreb, dogovorena buduća suradnja, pri čemu su zacrtani glavni ciljevi djelovanja Fotogalerije.