Dan ptica selica

U zagrebačkom Zoološkom vrtu tradicionalno je obilježen Dan ptica selica.

S ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti zaštite i očuvanja ptica selica, kao i o važnosti međunarodne suradnje u zaštiti i očuvanja migratornih ptičjih vrsta, u zagrebačkom Zoološkom vrtu tradicionalno je obilježen Dan ptica selica.

Posjetitelji Zoološkog vrta mogli su saznati mnoge zanimljivosti o pticama selicama kroz zabavne i kreativne radionice za sve uzraste.

Jedna posebno poučna zanimljivost je i postavljena instalacija koja govori o problemu sudaranja ptica sa staklenim površinama. U urbanim sredinama imamo puno staklenih površina i ne razmišljamo previše o tome da ptice u određenim situacijama ne vide staklo kao prepreku i vrlo često se znaju zaletjeti u ta stakla i mogu smrtno stradati. Upravo kako bismo to spriječili, odnosno smanjili, u zagrebačkom Zoološkom vrtu daju savjete što učiniti.

Ptice selice smatraju se svojevrsnim veleposlanicima prirode jer ne samo da spajaju razna mjesta diljem planeta, nego i povezuju ljude s prirodom.

Obrazovni programi prilagođeni su svim uzrastima, a u njima se uz puno praktičnog rada i kontakta sa životinjama obrađuju prirodoslovne teme.