DANI MOSKVE U ZAGREBU: Od 28. lipnja do 1. srpnja

Projekt je započeo na inicijativu Grada Moskve krajem 2018., s ciljem proširenja suradnje između prijateljskih gradova

Foto: Sarah Srdar Žiljak

Od 28. lipnja do 1. srpnja održat će se Dani Moskve u Zagrebu u okviru kojih će se održati niz kulturnih, sportskih i gospodarskih događaja. Za vrijeme održavanja manifestacije u službenom posjetu Zagrebu boravit će izaslanstvo Grada Moskve, predvođeno ministrom Vlade Moskve i ravnateljem Odjela za međunarodnu gospodarsku suradnju Sergejem Chereminom.

Projekt je započeo na inicijativu Grada Moskve krajem 2018., s ciljem proširenja suradnje između prijateljskih gradova.

U petak, 28. lipnja, u 16,00 sati, na stadionu NK Trnja, Trg kardinala Franje Šepera 9, održat će se nogometna utakmica između mladih ekipa gradova Moskve i Zagreb (dječaci 2006. godište).

Istoga dana, u 19,00 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu, Trg Republike Hrvatske 15, održat će se Gala koncert – Gala balet na kojem će plesači izvoditi koreografije autora Andrisa Liepea. Prisutne će, prije baleta, pozdraviti ministar Vlade Moskve Sergej Cheremin, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić i ravnateljica Hrvatskog narodnog kazališta Dubravka Vrgoč.

Prije Gala baleta, u 18,30 sati, uzvanici će u foajeu HNK-a razgledati Izložbu fotografija o životu i djelu Maye Plisetskaye i Izložbu moskovskog dizajnera Valentina Yudashkina.

U subotu, 29. lipnja, u 19,30 sati, na Trgu kralja Tomislava, u okviru Zagreb Classica održat će se koncert studenata Moskovskog kadetskog korpusa i solista vokalno-kazališnog žanra uz video projekciju filma o Moskvi, a nakon nastupa, također na Tomislavovom trgu, predviđeno je otvorenje izložbe – umjetničke instalacije, koja je ujedno i interaktivni zid, umjetnika Maxima Goshko-Dankova.

Moskovski kadetski korpus nastupit će i u nedjelju, 30. lipnja, u 20,00 sati, na Trgu kralja Tomislava.

U ponedjeljak, 1. srpnja, u 9,00 sati, u palači Dverce, Katarinin trg 6, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sastat će se s ministrom Vlade Grada Moskve Sergejem Chereminom. Tema sastanka bit će suradnja između gradova, a nakon sastanka gradonačelnik Bandić i ministar Cheremin potpisat će Program suradnje između Vlade Grada Moskve i Grada Zagreba.

Istoga dana, u 10,00 sati, u prostoru Hrvatske gospodarske komore, Rooseveltov trg 2, moskovsko izaslanstvo sudjelovat će na Gospodarskom forumu Hrvatska – Moskva, koji organizira Hrvatska gospodarska komora. U uvodnom dijelu sudionicima će se, između ostalih, obratiti ministar Vlade Moskve Sergej Cheremin i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba doc.dr.sc. Olivera Majić.

U okviru Foruma održat će se prezentacije o uvjetima poslovanja na tržištu Grada Moskve i Hrvatske, a nakon plenarnog dijela predviđen je okrugli stol za obrazovanje, digitalizaciju i IT sektor u sklopu razvoja pametnih gradova.