Dan prava osoba s duševnim smetnjama: “Osobe s mentalnim oboljenjima su najobespravljenija skupina pacijenata!”

Ne postoji jednostavno rješenje za destigmatizaciju duševnih oboljenja, ono počinje u glavama svih nas.

FOTO: Zagrebancija.com

Povodom Dana prava osoba s duševnim smetnjama, koji se obilježava 6. lipnja, održan je simpozij “Pravo na optimalno liječenje – biopsihosocijalni individualni pristup liječenju”. Glavne teme bile su podrška mentalnim bolesnicima, te destigmatizacija.

– Svake godine, od 2012. godine, obilježavamo na taj dan Dan prava osoba s duševnim smetnjama. 2012. godine Hrvatski Sabor je inaugurirao taj dan kao dan kada usmjeravamo pozornost na prava osoba s duševnim smetnjama. Zašto 6. lipnja? Zato što je na taj datum 1880. godine donesen prvi statut Zavoda za umobolne Stenjevec, današnje Klinike za psihijatriju Vrapče. Taj statut je bio preteča svih kasnijih zakonskih regulativa u smislu prava bolesnika, koji je donesen i kao takav prepoznat. Inicijativa da se taj datum inaugurira ide iz ove bolnice od našeg velikog ravnatelja Vlade Jukića, kojeg se i ovom prilikom prisjećamo sa zadovoljstvom i ponosom – rekla je Petrana Brečić, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče.

FOTO: Zagrebancija.com

Osobe s mentalnim oboljenjima su najobespravljenija skupina pacijenata, dodala je Brečić.

– Mi smo pozvani, ne samo brinuti se, iako i to spada u zadovoljenje njihovih prava, o njihovom psihičkom stanju, liječenju bolesti, mi se moramo brinuti za sva prava koja oni u svojoj bolesti ne mogu realizirati ili realizirati na adekvatan način. Kad govorim o pravima, govorim o pravima u užem kontekstu, u smislu onoga što se tiče uskog psihijatrijskog rada, liječenja u najboljim kliničkim praksama i omogućavanje dostupnosti i sveobuhvatnosti liječenja, ali nažalost, ili na sreću, postoje druga prava, koja nisu usko vezana uz psihijatriju, a koja se tiču prava osoba s duševnim smetnjama, da žive kao ljudi, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da samom činjenicom što su bolesni, da nisu društveno deprivirani, za to nam treba suradnja sa svim mogućim instancama u društvu – pojasnila je ravnateljica Brečić.

FOTO: Zagrebancija.com

Ne postoji jednostavno rješenje za destigmatizaciju duševnih oboljenja, ono počinje u glavama svih nas.

– Pokazuje se da je socijalno uključivanje, pripadanje zajednici, odlika mentalnog zdravlja. Svi ljudi, i s tjelesnim i mentalnim bolestima pripadaju zajednici, međutim da bi koristili sve svoje pozitivne stvari, da bi mogli ostvarivati svoje ciljeve, mnogi od njih trebaju podršku, a ta podrška treba ići i preko liječenja i preko zajednice, koja ima odgovornost da pomogne ljudima, da organizira različite vidove podrške, različite načine kako se ljudi mogu zaposliti, ako imaju ograničene sposobnosti. Odgovornost je na svima nama – kazala je Slađana Štrkalj Ivezić, psihijatrica.

FOTO: Zagrebancija.com

Stigmatizacija je tolika da je velik broj onih koji se zbog straha od osude niti ne javljaju na liječenje.

– Naravno, stigma je veliko breme, koje opterećuje osobe s psihičkim poteškoćama, glavna prepreka u potrazi za pomoći, ali ovaj dio samostigmatizacije, gdje osobe teško prepoznaju da se radi o ozbiljnijim psihičkim poteškoćama, smatrajući to osobnom slabošću, negativnim opservacijama koje dobivaju, čak i od najbliže okoline, koji ne samo da ih podržavaju nego ih ponekad i odgovaraju od toga da se obrate za pomoć. Uvijek ponavljamo koliko je edukacija u svemu tome važna, prema tome osvješćivanje osobe, osvješćivanje čitavog društva, ali kao što sam rekla, i obitelji i najbliže okoline, koja treba biti podrška u tom procesu – poručila je Tihana Jendričko, predsjednica Hrvatskog psihijatrijskog društva.

FOTO: Zagrebancija.com

Osobe koje završe bolničko liječenje imaju pregršt opcija, od dnevne bolnice do grupa podrške, sve s ciljem kako bi se što spremnije vratile u društvo.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA