Dan posvećen radu preminulog Vedrana Šamanovića

Vedran Šamanović

Autor: Maja Gujinović 12/3/2009 12:40

Program Dokukina Croatia u četvrtak, 3. prosinca u potpunosti će biti posvećen nedavno preminulom snimatelju, redatelju i pedagogu, Vedranu Šamanoviću. Ovaj virtuoz fotografije bio je napoznatiji po radu na filmovima Ognjena Sviličića i Tomislava Radića a uz umjetnički rad bio je i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te idejni začetnik i dugogodišnji direktor međunarodnog festivala One Take Film Festival.

Kao dugogodišnji predsjednik Kino kluba Zagreb, najstarijeg takvog kluba u Hrvatskoj, snažno je utjecao i na revitalizaciju Kluba. Kao direktor fotografije sudjelovao je u stvaranju brojnih hvaljenih hrvatskih filmova kao što su ‘Što je Iva snimila 21. listopada 2003.’, ‘Armin’ i ‘Trešeta’, a njegovo posljednje djelo je ‘Ljubavni život domobrana’ bio je prikazan na prošloj Puli.

Na rad Vedrana Šamanovića u Dokukinu Croatia podsjetit će filmovi na kojima je radio ‘Od jutra do mraka’, ‘Život u sjeni’ Dražena Žarkovića, ‘Polusestra’ Ljiljane Šišmanović te film koji je sam Šamšanović režirao i snimio ‘Maturanti i plesači’.  Radi se o dokumentarnim filmovima s obzirom da je ovo kino, smješteno na adresi Katančićeva ulici 3 u centru Zagreba specijalizirano upravo za taj žanr.