Dan posvećen jačanju svijesti o važnosti prevencije raka debelog crijeva

Simptomi se teško uoče u ranoj fazi s toga je iznimno važno odazvati se redovitim pregledima jer se jednostavnim metodama može brzo otkriti bolest, koja još u izlječivoj fazi

Održana je akcija Dan plave zvijezde,  9. lipnja 2018. godine, posvećena jačanju svijesti o važnosti prevencije raka debelog crijeva. Riječ je o zdravstveno-edukativnom događaju koji je organizirala Udruga P.I.N.K.– life.

Prema podacima Registra za rak, u Hrvatskoj je godišnje oko 3 tisuće novooboljelih od raka debelog crijeva. Predstavlja drugi po učestalosti tip tumora, a najrizičnije skupine su one koje u krvnom srodstvu imaju nekog oboljelog.

– Prije svega, ljudi kojima neko u drugom koljenu bolovao od karcinoma debelog crijeva, moraju nakon 40-te godine života jednom u tri godine napravit kolonoskopiju. Ta pretraga nije bezazlena, ali je jako korisna jer dobivamo najbolju moguću informaciju. Ako čovjek dođe na vrijeme, onda ta jedna obična kolonoskopija može biti njemu i terapija. Naime, odstranjeni polipi u cijelosti sa bazom ili čak kad se radi o početnom stadiju karcinoma, mogu se riješiti kolonoskopski, bez ikakvih posljedica po čovjekov sveukupuni integritet i po njegovo dugoročno zdravlje – poručio je Pavo Kostopeč, predsjednik Medicinskog odbora Udruge P.I.N.K. Life.

 

 

 

 

Bolest je podjednako zastupljena u oba spola, no ipak je češća kod muškaraca.

– Ministarstvo zdravstva je još prije nekoliko godina pokrenulo nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva, međutim, odaziv u okviru tog programa još uvijek nije zadovoljavajući – istaknula je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Simptomi se teško uoče u ranoj fazi s toga je iznimno važno odazvati se redovitim pregledima jer se jednostavnim metodama može brzo otkriti bolest, koja još u izlječivoj fazi.