DAN MIMOZA: Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, a ujedno i 11. Dan mimoza obilježit će se tradicionalno na Cvjetnom trgu u Zagrebu, 20.siječnja. Događaj organiziraju Grad Zagreb te Hrvatski zavod za javno zdravstvo s ostalim organizacijama pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Ministarstva zdravstva RH, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba.
Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu, humanitarnu podjelu mimoza, građani će ove subote na Cvjetnom trgu imati prilike razgovarati s liječnicima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.

Glavni cilj ove javno zdravstvene akcije je osvijestiti žene o važnosti i načinima prevencije raka vrata maternice te ih informirati o dva postojeća nacionalna programa Ministarstva zdravstva RH koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj. Prevencija je edukacija i besplatno cijepljenje za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole protiv HPV-a, te Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice.
Ove subote građani će imati priliku razgovarati s liječnicima te se posavjetovati s njima.
Danu mimoza prisustvovat će gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te brojni visoki državni dužnosnici i osobe iz društvenog života koji će biti na raspolaganju za fotografiranje i izjave.