DAN DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVI: Darujte krv i spasite život!

Ove godine Hrvatski Crveni križ obilježava 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske i 70 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa.

FOTO: Otvorena televizija

U Hrvatskoj, Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava se 25. listopada svake godine. Ovaj dan posvećen je njima te je ujedno i prigoda za zahvalnost i priznanje njihovom nesebičnom doprinosu spašavanju života.

Na Nacionalni dan darivatelja krvi, različite organizacije, bolnice, škole i zajednice diljem Hrvatske organiziraju događanja posvećena njima. Ove aktivnosti uključuju besplatne akcije darivanja krvi, javne manifestacije, edukativne kampanje o važnosti darivanja krvi, te dodjele priznanja i zahvala dobrovoljnim darivateljima za njihov trud i predanost.

Cilj ovog dana je ne samo obilježiti doprinos darivatelja krvi već i potaknuti druge da postanu darivatelji.

FOTO: Zagrebancija

Nacionalni dan darivatelja krvi u Hrvatskoj također služi kao prilika da se educira javnost o sigurnosti darivanja krvi, postupcima prikupljanja i obrade krvi te važnosti redovitog darivanja krvi. Ove edukativne inicijative imaju za cilj smanjenje straha i nesigurnosti vezane uz proces darivanja krvi te poticanje što većeg broja ljudi da se pridruže ovom humanitarnom činu.

U približno 160 organiziranih akcija godišnje, Gradsko društvo Crveni križ Zagreb prikupi oko deset tisuća doza krvi.

FOTO: Zagrebancija

– Obilježavamo 70 godina organiziranih akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Republici Hrvatskoj. Daleke 1953. u Željezari Sisak održana je prva akcija, a samo osam dana kasnije prva akcija u gradu Zagrebu u tvrtkama Pliva i Franck koje do dan danas kontinuirano provode te akcije i deseci tisuća darovane krvi su prikupljeni u tim organizacijama – rekao je Petar Penava, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

FOTO: Zagrebancija

U zadnjih 70 godina niti jedna operacija nije bila odgođena zbog nedostatka krvi.

– Kroz akcije u srednjim školama i na fakultetima gdje uvodimo mlade darivatelje krvi. Nažalost osobe nakon navršene 70 godine starosti ne mogu više darovati krv i nužno je da približimo mladima važnost darivanja krvi, da im približimo da je to jedan neopasan, bezbolan zahvat koji vrlo kratko traje, a može pomoći jako puno ljudi. Jedna doza darovane krvi, može spasiti do tri ljudska života.

Iz Gradskog društva Crvenog križa dodijelili su priznanja višestrukim darivateljima krvi. U akcije darivanja uključene su i 34 zagrebačke srednje škole i tri fakulteta, a odazivaju im se i brojni građani individualno.

Stjepan Novosel darovao je krv čak 125 puta, a otkrio nam je kada je prva puta darovao krv.

FOTO: Zagrebancija

– 1979. u dvanaestom mjesecu sam bio u vojsci i tada sam prvi puta darovao krv. Otada dajem u HEP – Elektri svaki put kad se organizira. Jedan dio sebe, humanost, nikad ne znate kada će trebati nekome ta doza krvi. Malo je rjeđa krvna grupa AB- tako da te ima najmanje – pohvalio se Novosel.

Marko Golubićek jedan je od mlađih dobitnika priznanja za darivanje krvi. Iako ima tek 30 godina krv je darovao čak 50 puta.

FOTO: Zagrebancija

– Prvi put sam dao krv u srednjoj školi, čim sam postao punoljetan. Krenuo sam dalje s ocem, zato što je on isto redovni davatelj krvi. On je stalno radio dok sam išao u školu, tako da nam je to bilo rijetka prilika za druženje, tako da smo išli vikendom u Petrovu dati krv.

Ove godine Hrvatski Crveni križ obilježava 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske, 70 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 30 godina priznanja Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.