Čuvari Brune Sanader pucali po Gjuri

Mirjana Sanader u društvu kćeri Brune

Tekst:: G.B. 7/14/2010 10:39

I više je nego dobro poznato da je na dočeku Nove godine 2007. u klubu Gjuro II skupina mladića, revoltirana činjenicom da su dvojica od njih izbačena ranije iz tog kluba, krenula obračunati se s redarima i demolirati klub, ”naoružani” palicama, noževima, bocama i sjekirom.

Poznato je i da je epilog sukoba bilo dvoje ranjenih iz oružja, više ozlijeđenih, demolirani ulaz i predvorje kluba.

-.-Marko Prpic/PIXSELL-.-Tada se pisalo i kako je netko od redara pucao prema napadačima, kako bi ih zaustavio. No, tri pol godine kasnije doznalo se nešto novo.

– To što je nekoliko policajaca, koji su bili u pratnji štićene osobe, a koji su visoko educirani da procijene opasnost, počelo pucati prema vama svjedoči o opasnosti u koju ste doveli ljude – rekla je sutkinja Saša Lui četvorici optuženika, piše Jutarnji list.

U sudskom spisu ne spominje se Bruna Sanader

Prema presudi Općinskog kaznenog suda, kojom su napadači osiđeni na zatvorske kazne, te riječima sutkinje, nisu pucali redari nego pripadnici posebnog Odjela za fizičku zaštitu MUP-a. Kako su mediji već ranije pisali, te se večeri u klubu nalazi kći tadašnjeg premijera Ive Sanadera, Bruna.

U sudskom se spisu nigdje ne spominje da je u klubu bila Bruna Sanader, već ”štićana osoba” i policajci koji su na ulazu pokazivali značke. Jedan je svjedok spomenuo kako je u klubu bilo ”desetak policajaca u civilu koi su čuvali kćer premijera”, a policija je od organizatora proslave dobila popis svih gostiju, osim tzv. ”čestitara” koji su ušli poslije ponoći.

Iz iskaza svjedoka nije jasno koliko je osoba te večeri pucalo, gosti kluba su tvrdili da su malo toga vidjeli, a sudionici nereda davali su različite izjave.

Neki zaposlenici Gjure tvrdili su da su čuli pucnjeve koji su dolazili sa strane napadača, a napadači su tvrdili da su na njih pucali redari.

Prva upotreba vatrenog oružja u Hrvatskoj radi zaštite štićene osobe

U više svjedočenja spominjao se ”redar u narančastoj spitfire jakni”, čiji identitet nije utvrđen.

Ranjeni mladić koji je radio na garderobi, kojeg su pogodila četiri projektila, kazao je kako je dozivao u pomoć jer nije osjećao noge te je čuo nešto poput ”što ste sad nestali, gdje ste se povukli”.

Neki svjedoci vidjeli su više krupnih muškaraca koji drže ispružene ruke s pištoljima, a jedan je napadač rekao da je vidio da ”devetorica jakih mladića pucaju iz pištolja u njihovom smjeru”, a smatrao je da se radi o redarima. Osim što je teško moguće da je Gjuro imao toliki broj naoružanih redara, pronađeno je 13 čahura ispaljenih najvjerojatnije iz dva tipa pištolja.

Ukoliko su pucali policajci, radi se o prvoj upotrebi vatrenog oružja u Hrvatskoj radi zaštite štićene osobe.