Crveni križ: Spasilački timovi brinu za 270 poplavljenih ljudi

Kada se voda povuče i dođe faza oporavka, Hrvatski Crveni križ pobrinut će se za isusivače te će mještanima pomoći u sanaciji domova oštećenih poplavama

crveni križ
Ilustracija

Ekipe Crvenog križa osmi su dan na terenu i pomažu stanovništvu ugroženom poplavama na području Sisačko-Moslovačke, Ličko-Senjske i Karlovačke županije. Na terenu je svakodnevno 115 volontera i djelatnika Crvenoga križa koji su na usluzi građanima, ali i operativnim snagama koji rade na nasipima i zaštiti naselja od poplava.

Na području Sisačko-moslovačke županije specijalistički spasilački timovi Crvenoga križa čamcima neprestano dostavljaju vodu, hranu i lijekove mještanima Brkiševine, Žažine i Staroga Broda koji su u potpunosti odsječeni od ostatka svijeta. Prema potrebama prevoze i ljude liječniku, a neki mještanima se na traženje dostavljaju i muljne pumpe za ispumpavanje ode. Timovi također pružaju psihosocijalnu podršku osobama kojima dugotrajne poplave izazivaju veće probleme, a najčešće je riječ o ljudima starije životne dobi.

Ekipe Crvenoga križa pomažu i u poplavljenim naseljima oko grada Siska, a nastavit će to činiti sve dok se voda ne povuče. Radi se i na području Petrinje, točnije u Maloj Gorici i Novoj Drenčini. Od četvrtka se poplavljenim mještanima čamcem dostavlja voda i hrana.

Borba s vatrenom stihijom nastavlja se i u Kosinju. Timovi Crvenoga križa 24 sata dnevno pomažu ljudima koji su u potpunosti odsječeni te ne mogu napustiti domove. Budući da mještani nemaju ni struje, Crveni križ osigurava im agregate i gorivo. Mještane se, prema potrebama, čamcima prevozi do liječnika ili drugih ustanova.

U Hrvatskoj Kostajnici stanje se polako stabilizira, a ekipe Crvenoga križa pružaju pomoć mještanima Kuljana te pojedinih ulica u samoj Kostajnici na kojima se još uvijek nalazi voda. Svakodnevno im se dostavlja hrana i voda jer sami do toga ne mogu doći.

Na jasenovačkom području voda stagnira, a snage Crvenoga križa u stanju su pripravnosti. Trenutno se intervenira na području sela Mlaka čijim mještanima Crveni križ i HGSS dostavljaju hranu. Hrvatski Crveni križ jučer je na to područje poslao dva agregata, osam reflektora i 1100 kabanica za snage koje tijekom noći rade na nasipu.

Unatoč snijegu, hladnoći i vjetru, Crveni križ nastavit će pružati pomoć poplavljenom stanovništvu. Kada se voda povuče i dođe faza oporavka, Hrvatski Crveni križ pobrinut će se za isusivače te će mještanima pomoći u sanaciji domova oštećenih poplavama

Press materijal