Črnomerec dobiva ulicu nazvanu po ženi!

Foto: Blog Hrvatskoga školskog muzeja

Na Facebook stranicama grupe “Črnomerec je naš” povodom Dana žena osvanula je objava na kojoj ističu kako Gradska četvrt nema ulicu nazvanu po ženi i kako to planiraju promijeniti.

Odlučili su se za Mariju Fabković (1833.-1915.), rodom Čehinja iz Praga. Marija je bila hrvatska učiteljica, pedagoginja, prevoditeljica i novinarka, promicateljica tjelesnog odgoja, borac za reformu ženskog obrazovanja i za prava žena, a bavila se i novinarstvom kao prva izvjestiteljica iz Hrvatskog sabora te prevođenjem s češkog i francuskog. Bila je i prva žena koja je u Austro-Ugarskoj 1873. položila ispit za nastavnika matematike, biologije i francuskog u građanskoj školi, prva učiteljica tjelovježbe u Hrvatskoj i 1871. jedina žena među osnivačima Hrvatsko književno-pedagoškog zbora, a 1872. pokrenula je Žensku biblioteku.
Kako bi Grad Zagreb odao počast ovoj istaknutoj sugrađanki, Hrvatsko-česčko društvo predložilo je da neimenovane stube koje spajaju ulicu Graberje i Lendavsku u Gradskoj četvrti Črnomerec dobiju ime Stube Marije Fabković, a isto je jednoglasno izglasano na 9. sjednici Vijeća mjesnog odbora Gornja Kustošija.