Cijene najma manjih stanova najviše u Zagrebu

Autor: S.S. 8/21/2015 14:43

Svake godine u isto vrijeme, već sredinom kolovoza lagano započinje potražnja za najmom studentskih stanova u gradovima diljem Hrvatske. No, glavnina potražnje odvija se u Zagrebu, čije je tržište ipak najfrekventnije, a to pokazuju i podaci portala Crozilla.com.

Mali stanovi najskuplji u Zagrebu, a veliki u Opatiji

Usporedba srpanjskih cijena najma stanova oglašenih putem portala Crozilla.com u Zagrebu, Varaždinu, Opatiji, Rijeci i Splitu pokazala je kako su mjesečne najamnine stanova do 60 metara kvadratnih najskuplje u Zagrebu – gdje je, prema podacima portala Crozilla.com, ujedno i potražnja najveća. Opatija je tijekom srpnja prednjačila po cijenama najma nešto većih stanova, onih čija površina prelazi 60 metara kvadratnih.

Dejan Šijan, direktor agencije za nekretnine Real nekretnine d.o.o., za portal Crozilla.com rekao je kako na području Rijeke studenti stanove najviše traže u neposrednoj blizini fakulteta, a najčešće one s cijenom najma od 200 do 300 eura.

– Kada je riječ o pregovorima oko mogućeg spuštanja cijene, vlasnici podosta koriste činjenicu da je Rijeka studentski grad, ali uz dobre pregovore često uspijemo stati u korist studenata“ – rekao je Šijan.

Stanovi površine 20 do 40 metara kvadratnih

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako je prosječna tražena cijena najma stanova površine od 20 do 40 metara kvadratnih tijekom srpnja u Zagrebu iznosila iznosila 339 eura. Mjesečna najamnina stanova do 40 ‘kvadrata’ u Splitu je u prosjeku iznosila 323 eura, u Opatiji 272 eura, dok su, prema podacima portala Crozilla.com, nešto niže cijene zabilježene u Rijeci -tek 250 eura, te u Varaždinu gdje je prosječna mjesečna najamnina iznosila 227 eura.

Stanovi površine  između 40 i 60 metara kvadratnih najamnina

Prema podacima portala Crozilla.com u Opatiji je stanovima površine između 40 i 60 metara kvadratnih najamnina  iznosila 384 eura, u Splitu 390 eura, a u Varaždinu tek 266 eura. U Zagrebu su putem portala Crozilla.com  stanovi tih površina oglašavani po prosječnoj cijeni od 433 eura, dok su  Rijeci oglašavani oko 100 eura jeftinije nego u Zagrebu, u prosjeku 327 eura mjesečno.

Stanovi površine između 60 i 80 ‘kvadrata’

Za najam stanova površine između 60 i 80 ‘kvadrata’ tijekom srpnja su se najviše najamnine tražile u Opatiji, 625 eura – jednako koliko i u centru Zagreba.  U Splitu je prosječna tražena cijena najma stanova tih površina iznosila 536 eura, a u Zagrebunešto manje, 508 eura.

Prema statistikama portala Crozilla.com, prosječne mjesečne najamnine u Rijeci i Varaždinu bile su približno jednake, a u prosjeku su iznosile oko 390 eura.

Najviše se traže stanovi u Zagrebu

Vrijeme prije početka akademske i školske godine ujedno je i razdoblje vrhunca potražnje za najmom stanova, a pritom se najviše traže stanovi u sveučilišnim gradovima u kojima boravi velik broj studenata. Upravo su to potvrdili i podaci portala Crozilla.com koji pokazuju kako je opsežnija potraga za najmom stanova već započela, a već tijekom srpnja stanovi za najam najviše su se pretraživali u gradovima poputZagreba, Rijeke, Splita, Varaždina i Zadra.