Cementara iz horora ruglo Podsuseda

Autori: Matea Brčić, FOTO: Matea Brčić  2/3/2016 14:33

Stara, oronula i bez ikakve namjene kultna cementara u zagrebačkom naselju Podsused zjapi prazna, izaziva jezu te neodoljivo podsjeća na scene iz filmova strave i užasa.

– Nažalost, to je jedna tužna priča. Kada je sagrađena bila je jedna od najmodernijih u Europi i podigla je socijalnu sliku ne samo Podsuseda već i grada Zagreba – rekao je Dubravko Peroš, predsjednik Vijeća gradske četvrti Podsused – Vrapče. 

Nekada gradska ljepotica, danas je leglo zaraza i neiskoristivog građevinskog materijala opasnog po život svakoga tko se nađe na prostoru cementare. Nažalost, spomenuti objekt bio je i poprište samoubojstva mlade četrnaestogodišnje djevojčice prije dvije godine.

– Devedesetih godina cementara je propala kao i mnoge druge tvornice, otišla je u stečaj i tada je imenovan stečajni upravitelj. To područje je parcelizirano, danas je tamo pedesetak vlasnika i suvlasnika raznih prostora – naglašava Peroš. 

Postoje određene indicije kako bi umjesto cementare mogao niknuti društveno – rekreacijski centar, međutim za sada je sve samo mrtvo slovo na papiru. Nezadovoljstvo ne mogu skriti ni stanovnici Podsuseda koji se srame ovog zaboravljenog objekta.

– To je jedno veliko ruglo i trebalo bi se srušiti, svejedno mi je što će se izgraditi, samo da ovaj prostor ne propada i dalje – govori stanovnik naselja Podused.

– Bila bih sretna kada bi niknuo društveno – rekreacijski centar, trgovačkih centara ima i dovoljno – izrazila je svoju želju stanovnica ovog zagrebačkog kvarta. 

Sada samo podsjeća na slavne dane, no ako apeli građana budu dovoljno glasni, naselje Podsused ponovno bi moglo postati mjesto gdje se djeca igraju, mladi rekreiraju, a stari uživaju.