Čekanje GUP-a je kao čekanje Godota

Autor: Zvane Brumnić 7/10/2015 12:39

Za portal Zagrebancija.com piše predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a i potpredsjednik gradske organizacije SDP-a Zvane Brumnić,  dipl. ing. građevinarstva.

Generalni urbanistički plan najvažniji je dokument koji donosi Grad Zagreb. Urbanizam grada Zagreba je strateški bitno interdisciplinarno područje, zato je logično i nužno da bude usmjeren prema razvoju i potrebama građana, a nikako ne bi smio biti paravan za ostvarivanje privatnih interesa ili podloga za manifetluke kao što je to bio slučaj u Zagrebu.

Svi ispravci GUP-a su ogledni primjer svojeglavosti i ignoriranja zakona čime se pokušalo prevariti građane i Skupštinu što je rezultiralo podignutim ozbiljnim optužnicama.

Razvijenom i modernom Zagrebu, koji je dio europske obitelji procedure poput donošenja GUP-a moraju biti jasno definirane i jednake za sve, temeljene na stručnim podlogama odnosno analizi i planu. Poštivanje javnog interesa, pridržavanje zakona i procedure kao svetog pisma mora nam postati nešto sasvim prirodno, nešto o čemu nije potrebno brinuti i boriti se iz slučaja u slučaj, nego nešto što se podrazumijeva.

Iako je jedan od najvažnijih dokumenata, gradska uprava se ponaša kao da je riječ o opušku koji ako se pokupi s ceste – super, a ako ne nitko neće posebno zamjeriti. Na donošenje izmjena i dopuna tog plana građani Zagreba čekaju već godinu i pol dana, a nažalost nakon tog  dugog vremenskog  perioda opet smo na početku.

Moramo ustrajati u pronalasku kvalitetnih rješenja i osiguravanju javnog interesa, a struci prepustiti njen dio odgovornosti nad razvojem Grada. Zavod za prostorno uređenje, koji je izrađivač, mora biti stručan, razvojno orijentiran i kadrovski sposoban. Ti ljudi trebaju biti svjesni i ne smiju bjezati od činjenice da o njihovim odlukama ovisi budući razvoj grada. To je velika čast, ali i odgovornost. Grad Zagreb treba biti partner građanima, a ne maćeha ili ljubavnica pojedinih investitora. Zato je potrebno imati jasan cilj razvoja što Zagreb nema, nego se parcijalno odlučuje o pojedinim slučajevima.

Zavod je u zadnjih 10 godina imao na čelu Fanjeka i Bandića koji je podržavao ovakav način rada iako je svima bilo jasno da stvari ne funkcioniraju. Sad se predlaže da privatna firma bude izrađivač GUP-a, što znači outsorcing, a za građane da će opet istu stvar platiti duplo.

Ako stvar nisu sposobni napraviti sami, a na raspolaganju su im svi instrumenti i znali su da stvari ne funkcioniraju, možda je najbolje da gradska uprava outsourca samu sebe jer građani i razvoj Zagreba nemaju vremena za čekanje Godota.