Broj ZET-ovih kontrolora povećan za 20 osoba

Tramvaj 2

Autor: 12/7/2011 11:13

Internim natječajem koji je bio raspisan na razini Holdinga, podružnica ZET je tražila sto novih kontrolora. Na taj natječaj za sada se javilo dvadesetak zaposlenika ove gradske mega tvrtke. Izgleda da brojnim zaposlenicima Holdinga, kojih je gotovo 13.000, nije baš primamljiv posao hvatanje švercera u vozilima javnog prijevoza.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Dubravko Baričević, voditelj podružnice ZETNovih dvadesetak zaposlenika bit će raspoređeno u službu kontrolora koja sada ima 121 zaposlenog. No od njih 121, njih 78 obavlja posao provjeravanja tko od putnika ima kartu. Preostali zaposlenici čine popratne službe koje su potrebne za funkcioniranje ovog sustava. Tako 14 zaposlenika radi na mjestu kontrolora-kontrolora. Oni provjeravaju kako kontrolori obavljaju svoj posao.

Problem navika građana da neplaćaju prijevoz

Kako su nam rekli u ZET-u, pokušat će zaposliti još 80-ak kontrolora kako bi pojačali službu te povećali njezinu efikasnost.

Na taj način bi se povećao broj linija koje se mogu kontrolirati. Naime, kada se napravi raspored, kontrolori mogu biti raspoređeni na deset linija istovremeno, što nije dovoljno.

– Kada se na neku tramvajsku liniju rasporede kontrolori, primjećujemo veliki porast prodaje karata. Brojka se nekada popne i na 800 posto više prodanih karata na toj liniji – rekao nam je Dubravko Baričević, voditelj podružnice ZET.

Baričević je dodao kako je veliki problem činjenica da su se građani navikli da se prijevoz praktički ne plaća.

– Trebat će još neko vrijeme dok se građani ponovno ”ne nauče” da se prijevoz mora plaćati – rekao je Baričević.

-.-zet.hr-.-U ZET-u planiraju ponovno uvesti da se u autobus ulazi samo na prva vrataU ZET-u navode kako se sustav kontroliranja postepeno uvodi pa kontrolori do 1. rujna nisu pisali kazne građanima koji su se vozili bez karata, već su ih samo upozoravali. Kada je krenulo pisanje kazni, povećao se i broj prodanih karata. Inače, mjesečno se napiše preko gotovo dva milijuna kuna kazni.

Nastoje povećati prihode

– Naš cilj nije pisti kazne, već disciplinirati građane da plaćaju prijevoz – rekao je Baričević.

U ZET-u se nadaju kako će se povećanjem broja prodanih karata povećati prihodi podružnice te smanjiti gubici. U tu svrhu namjeravaju nastaviti provoditi programe koji bi povećali prodaju karata. Tako se planira ponovo uvesti sistem da se u autobuse ulazi samo na prva vrata kako bi vozač mogao prekontrolirati imaju li putnici prijevozne karte.