Briga o ženskom reproduktivnom sustavu na prvom mjestu

U jeku svih trenutnih događanja u Hrvatskoj, ali i na svjetskoj razini, teme kao što su ženski reproduktivni sustav su politizirane do beskraja, pa kao takve zauzimaju i nesigurno mjesto u svijesti svih onih koji nisu medicinski eksperti. Ekstremna se mišljenja daju čuti sa svih strana, no valjalo bi se vratiti na sami početak i podsjetiti se, prije donošenja ikakvih preuranjenih zaključaka, zašto je ginekološka zdravstvena skrb ključna i neizbježna, te koliko je važno držati do svog zdravlja obavljajući redovne ginekološke preglede.

Za početak, treba definirati uopće značenje riječi ginekologija i utvrditi koliki je doseg te specijalizacije. Naime, grana je to medicine koja se bavi liječenjem ženskog reproduktivnog sustava te njegovim bolestima, a u doseg rada ginekologa spadaju preventivni pregledi koji uključuju papa-test i ultrazvuk, fenomeni kao što su menopauza, nepravilno krvarenje ili sterilitet, rješenja kao, primjerice, kontracepcija, te asistencija u planiranju začeća i vođenje trudnoće. Imajući u vidu jedan tako širok dijapazon djelatnosti, lako možemo ustvrditi da ne postoji osoba ženskog spola, koje god dobi bila, a da bi si mogla priuštiti zanemarivanje redovitih ginekoloških pregleda. A stvarnost je često u Hrvatskoj drugačija. Već u samom početku procesa informiranja možemo zamijetiti nezakrpane rupe u našem zdravstvenom sustavu. U Hrvatskoj, naime, svaka žena starija od 12 godina koju osigurava Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ima pravo izabrati ginekologa na razini primarne zdravstvene zaštite, odnosno, opredijeliti se za ginekološki tim. Ipak, do slobodnih ginekologa teško je uopće doprijeti, što dovodi do toga da pacijentice masovno odabiru opciju privatnog zdravstvenog sektora, što je za mnoge velik trošak. Teško je tako voditi računa o redovitosti.

Kako biste iskoristili svoja građanska prava i provjerili je li vam dodijeljen ginekolog, možete to učiniti putem sustava e-Građani. A ukoliko nemate svog primarnog ginekologa, možete se poslužiti interaktivnom kartom koju je osmislio HZZO, a prikazuje dostupne ginekološke ordinacije u mreži javnog zdravstva podijeljene po županijama.

Jedan takav korak beskonačno poboljšava kvalitetu života. Niz dostupnih specifičnih pregleda, cijepljenje provjerenim cjepivom, primjerice protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) i testovi poput papa-testa, kao i edukacija o poduzimanju jednostavnih mjera samoprevencije, kao što je ispravna vlastoručna provjera raka dojke, u brojnim slučajima mogu i odrediti granicu života i smrti.

Kao i sve druge znanstvene domene, ginekologija, odnosno informiranost o istoj je pod velikom prijetnjom neprovjerenih internetskih informacija koje s lakoćom kolaju društvenim mrežama. Tako smo zadnjih godina u nevjerici mogli nabasati na savjete poput umetanja peršina u vaginu za izazivanje krvarenja, alkalne tekućine za ‘ujednačenje’ pH vrijednosti maternice, pa čak i apsurda poput ‘čišćenja’ maternice vodenom parom. A tu su i (pobijeni) mitovi o kontracepcijskim pilulama kao uzroku povećanja tjelesne težine, liječenju gljivične infekcije umetanjem jogurta i sve tome slično.

Bapske priče u suvremenom ruhu uvijek su imale utjecaj nad onima koji nisu dovoljno upućeni, a biti upućen jedna je od osnovnih odgovornosti svake odrasle osobe. Internetski izvori ni u kojem slučaju nisu dobar izbor, makar nam djelovali pouzdano; osim, naravno, znanstvenih radova, no to valja prepustiti stručnjacima. Zato je najizglednije da ćete dobiti valjane informacije i naučiti bolje se brinuti sami o sebi, ali samim time i onima oko vas, ukoliko odlučite na vrijeme pružiti dovoljno pažnje ginekološkoj skrbi.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA