Branitelji Beusu: U svojim lažima izostavite nas

Goran Beus Richembergh

Tekst:: Gorana Banjeglav 8/1/2010 11:43

Udruga ”Branitelji za branitelje” odlučila je reagirati na javno pismo bivšeg predsjednika Gradskog vijeća Velike Gorice Gorana Beusa Richembergha u kojem je, kako kažu, o udruzi i članovima izneseno nekoliko bezočnih laži.

-.-Sanjin Španović-.-Vesna Fabijančić Križanić iz SDP-a i Goran Beus Richembergh iz HNS-a– Iznenađeni smo i razočarani pokušajem Gorana Beusa Richembergha da neistinama i podmetanjima omalovaži branitelje i opravda neprihvatljivo ponašanje njegovog najbližeg suradnika i člana Hrvatske narodne stranke (HNS) Zdravka Lučića koji je, na dosad nezabilježeni način, za vrijeme sjednice Gradskog vijeća vrijeđao, omalovažavao i terorizirao vijećnike, pročelnike i promatrače, pa i skupinu članova naše udruge. Također, protestiramo što Beus Richembergh lažima i podmetanjima pokušava našu udrugu uvući u političke obračune u Velikoj Gorici – navode u svom priopćenju članovi udruge.

Dodaju kako najveće laži, kojima Beus Richembergh želi obmanuti velikogoričku i hrvatsku javnost, pa čak i niz državnih i europskih dužnosnika, su da je grupa članova udruge, koja je 27. srpnja prisustvovala sjednici Gradskog vijeća, provocirala promatrače i ometala vijećnike te da su aktivisti Demokratskog centra.

‘Lučić nas je vrijeđao riječima sroljo, smrdežu, đubretaru’

– Na sjednicu smo došli u dobroj vjeri i s namjerom da Gradskom vijeću prezentiramo i vijećnike pozovemo na našu priredbu koja će se u nedjelju (1. kolovoza) održati u Kurilovcu. Htjeli smo se, također, zahvaliti Gradu na podršci, jer je našu priredbu Branitelji za branitelje podržala i Turistička zajednica Velike Gorice. Na sjednicu smo došli, nas nekolicina, znatno prije početka. Upravo nas je Goran Beus Richembergh presreo na ulazu u vijećnicu i upitao jesmo li prijavljeni kao promatrači – ističu članovi udruge i dodaju kako su mu odgovorili da su se upravo prijavili nadležnoj osobi koja je stajala ispred vijećnice.

Nastavljaju kako su pokušali objasniti motive svog dolaska, ali ih Beus navodno nije htio ni saslušati, nego je zatražio da izađu iz vijećnice.

– To smo učinili. Otišli smo na balkon Pučkog otvorenog učilišta na dogovor. Odlučili smo ostati s namjerom da slušamo tijek sjednice i možda na kraju pozovemo vijećnike i velikogoričku javnost na našu priredbu. Sjednica je počela, a mi se nismo micali s balkona. Uskoro je iz vijećnice na balkon došao prosijedi čovjek, vidnoalkoholiziran. Kasnije smo, na naše veliko iznenađenje, doznali da je to vijećnik HNS-a Zdravko Lučić. On je odmah po dolasku na balkon verbalno nasrnuo na jednog promatrača (Ivan Sever) koji je mirno sjedio i pušio u kutu balkona. Njega je Lučić počeo neobuzdano vrijeđati riječima; ‘sroljo, smrdežu, đubretaru’ i slično. Potom se Lučić, ničim izazvan, okomio na nas vrijeđajući nas osobno, omalovažavajući naše sudjelovanje u Domovinskom ratu te, na poslijetku, sprdajući se našoj udruzi i braniteljima općenito. Posumnjali smo da dotični nije uračunljiv zbog ‘posebnog stanja’ u kojem je bio ili da namjerno želi isprovocirati fizički sukob. Suzdržali smo se od bilo kakvog razgovora, verbalnog ili fizičkog sukoba, jer smo vidjeli da je Lučić prilično pod utjecajem alkohola. On je to shvatio kao slabost, pa je na najniži mogući način nastavio s gadostima. Izvrijeđao je jedinu ženu među nama, zaručnicu tajnika naše udruge. Ne želimo ni ponoviti riječi koje je pritom izgovorio – ispričali su članovi udruge.

Vesna Škare Ožbolt bila jedina koja ih je pitala što se dogodilo

Smatraju da Lučić zbog toga ne zavrjeđuje biti predstavnik naroda u velikogoričkom Gradskom vijeću. Dodaju kako čak ni nakon najgrubljeg i najbjednijeg vrijeđanje žene, što je čula cijela vijećnica, jer su vrata i prozori bili otvoreni, a Lučić je urlao iz svega glasa, članovi udruge nisu reagirali.

-.-Gorica.hr-.-– Lučić se potom vratio u vijećnicu, kao da se ništa nije dogodilo. Mi se sve do prekida sjednice nismo micali s balkona. To se lako može provjeriti. Nas nema ni na jednoj snimci objavljenim na internetu, kao ni na ijednim fotografijama u novinama s osobama koje su ‘zauzele’ gradsku vijećnicu. Malo poslije što je grupa promatrača upala u gradsku vijećnicu, većina nas je napustila zgradu POU. I to je sve – napominju.

Dodaju kako ih je jedina na balkonu posjetila Vesna Škare Ožbolt, koja ih je upitala što se dogodilo i potom se ispričala što su doživjeli neugodnosti. Nitko od prisutnih branitelja nije član DC-a, a još manje su aktivisti DC-a, napominju.

Neka Beus objavi u kjoj je postrojbi ratovao

– Zahvaljujemo Vesni Škare Ožbolt na brizi ili barem pokazanom suosjećanju te javno pozivamo Gorana Beusa Richembergha i Vesnu Fabijančić Križanić, koji su vodili sjednicu, da se nama i drugim žrtvama vrijeđanja Zdravka Lučića javno ispričaju. Da imaju političkog poštenja, osobnog odgoja ili samo obraza, čelnici SDP-a i HNS-a bi se ispričali i ogradili od ponašanja njihovog stranačkog i koalicijskog kolege. Tražimo li previše ili Goran Beus Richemberg i Vesna Fabijančić Križanić podržavaju i smatraju normalnim da njihov kolega i suradnik, druge osobe, od kojih mnoge vidi prvi put, naziva ‘sroljo’, ‘đubre’, ‘smradu’, ‘kurvo’, „droljo“ i slično. Nikakva Beusova manipulacija i podmetanja da smo provocirali i ometali vijećnike, Lučićevu i njihovu sramotu neće oprati – napominju.

Ističu kako je posebo ”nisko i bijedno nastojanje Beusa Richembergha da nas pokušava diskreditirati nazivajući nas grupom u crnim majicama”. Priznaju da su  nosili majice sa znakom udruge, a neki i oznakama postrojbi u kojima su ratovali za slobodu Hrvatske, poput Tigrova.

– Ne sramimo se ni naših boja, ni naših ratnih postrojbi, ni našeg doprinosa Domovinskom ratu, ni naših poginulih i ranjenih suboraca. Sramimo se ovakvih saborskih zastupnika poput Gorana Beusa Richembergha, koji i branitelje koristi u politikantske svrhe i posredno opravdava vrijeđanje i omalovažavanje branitelja i Domovinskog rata. Pozivamo Gorana Beusa Richembergha, koji je početkom devedesetih imao tek nešto više od 20 godina, da objavi u kojoj je on postrojbi ratovao ili barem na kojoj strani! Neka javnosti podastre podatke gdje je stanova i imao prebivalište od 1991. do 1993. godine, ili neka to provjeri policija na zahtjev mandatne komisije Gradskog vijeća! Mi znamo tko smo, što smo i odakle smo, a znade li isto i on?! Na kraju poruka Goranu Beusu Richemberghu – u svojim lažima i manipulacijama, molimo vas, izostavite branitelje Domovinskog rata – zaključuju članovi udruge.