Borba za očuvanje parka na Savici se nastavlja

Autor: Ivana Keleš, FOTO: Jabuka TV 7/3/2016 13:10

Za neizgradnju crkve u jedinom parku na Trnjanskoj Savici pokrenula se peticija, u kojoj je prikupljeno više od 1200 potpisa. Potpisnici peticije, kažu, nemaju ništa protiv gradnje crkve u naselju, no predlažu da se ona izgradi 100 metara dalje od sadašnje lokacije. Podršku nezadovoljnim građanima dao je i gradski zastupnik Dominik Etlinger.

– Više javnih prostora znači više parkova, a više parkova znači više zelenila. To sve doprinosi zadovoljstvu građana. Zašto bi građanima uzimali park koji već postoji, koji je lijep, kako bi sagradili crkvu. Nitko nije protiv crkve, dapače, ali postoje alternativne lokacije kako bi ovaj park ostao očuvan – izjavio je Etlinger te dodao da se oni zalažu već dvije godine da se izradi mapa javnih gradskih prostora koja bi naložila da se ti prostori čuvaju, da se oni ne mogu otuđiti i da se oni moraju s vremena na vrijeme oplemenjivati i uređivati kako bi bili još bolji.

Na noge su se digli i iz inicijative ‘Čuvamo naš park’ koji su još prije nekoliko godina jasno poručili kako ne žele zamjenu za park.

– Ovaj park tu stoji već 30 godina. Za gradnju crkve morala bi se porušiti stabla, šetnica, klupice. Na tom mjestu, osim crkve, bio bi župni dvor, trideset parkirnih mjesta, cesta. Ne vidimo razloga da se neko zamjensko zemljište ne pokloni ili kupi. Gradnja u uređenom parku kojeg svakodnevno koristimo, koji je ionako već dosta ‘nagruvan’ je bismislena – rekla je Nevenka Trumbetaš Bakić, članica Inicijative građana Trnjanske Savice ‘Čuvamo naš park’.

– Sasvim je jasno da je urbano zelenilo neprocijenjivo bogatstvo. Predviđena gradnja u takvim prostorima bitno smanjuje kvalitetu življenja u gradu – izjasnio se Mladen Perica, jedan od stanovnika Trnjanske Savice.

BANDIĆ: NAĆI ĆEMO MJESTA I ZA PARK I ZA CRKVU

Gradski zastupnik Dominik Etlinger kaže kako će ovaj slučaj predložiti za raspravu na Gradskoj skupštini, a sve je komentirao i gradonačelnik Milan Bandić.

– Ne trebaju peticiju potpisivati što se mene tiče jer ja znam slušat građane. Naći ćemo mjesta i za park i za crkvu – jasan je bio Bandić.

Bilo kako bilo, mnogi stanovnici Trnjanske Savice ne misle se pomiriti sa činjenicom da će se crkva izgraditi u njihovom uređenom parku. Jedini dan za žalbu na lokacijsku dozvolu u Gradskoj upravi je u srijedu, a mnogi stanovnici najavljuju dolazak pred Upravu i borbu za nepromjenjeno stanja jedinog parka u naselju.