Borba sa neriješenim komunalnim problemima

Autor:: Irija Čajavec 12/4/2009 22:08

Vijeće mjesnih odbora i Vijeća Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak zainteresirano je da se provede što više urbanističkih planova uređenja u njihovoj četvrti, koja nemaju u cijelosti provedene urbane standarde izgradnje i uređenja, kako bi se  riješio problem nelegalne gradnje.


-U poslijednjih nekoliko godina provedeno je nekoliko urbanističkih planova uređenja na užem djelu Peščenice na području mjesnih odbora Ferenščica, Peščenica, Donje Svetice, Borongaj Lugovi, Kozari Bok i Savica Šanci- rekao je Ivan Šikić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Peščenica.


U Gradskoj četvrti ima još neriješenih problema na razini komunalne infrastrukture, kao npr. plinifikacija u ruralnom djelu (1/3 četvrt), rekonstrukcija nestandardnih vodoopskrbnih dijelova mreže, neformalnost i necijelovita uređenost prometnica, potreba za novim parkovima i dječjim igralištima, nogostupima, javnom rasvijetom i slično.


-Nešto učestalije primjedbe građana odnose se na tekuće prometne probleme i komunalni red. Sve prijedloge građana i pravnih tijela koja se obrati vijeću, vijeće proceduralno upućuje nadležnim gradskim službama koje planiraju urbanistički razvoj i uređenje grada. Za sigurnost građana Gradske četvrti Peščenica-Žitnjak brine se civilna zaštita formirana od pet članova- dodaje Šikić.


U razdoblju od 2005-2008 godine, realizirano je oko 400 različitih komunalnih akcija za koje je okvirno potrošeno oko 44.400.000,00kn.