Bjeliš ima tajne pregovore na Plitivcama

Rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš

Autor:: Stjepan Marković 3/9/2010 17:50

Plenum FFZG-a u otvorenom pismu upozorio je da se u Plitvicama održava sastanka Rektorskog zbora o kojemu javnost ništa ne zna.
-.-Vlada-.-Radovan Fuchs
Tema sastanak su izmjene Zakona o sveučilištu o kojima bi s članovima Rektorskog zbora trebao razgovarati ministar znanosti Radovan Fuchs.

Studenti tvrde da o održavanju i temama sastanka nije obavještena javnost zato jer rektori žele usuglasiti stavove koje će kasnije zastupati u javnoj raspravi.

‘S objavljivanjem nacrta zakona kalkulira se s razlogom. Ministarstvo je svjesno vjerojatnog otpora šire sveučilišne zajednice na smjer putanje u koju bi je zakon trebao jednom zauvijek gurnuti. Gubitak autonomije sveučilišta, direktan utjecaj politike na izbor rektorâ i daljnja komercijalizacija temeljni su aspekti inovacija koje MZOŠ servira kao recept za budući prosperitet sveučilišta’, stoji u priopćenju.

Rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš potvrdio je informaciju da je na putu na sastanak Rektorskog zbora sa ministrom Fuchsom i njegovim suradnicima.

-Nije riječ o nikakvom tajnom sastanku već normalnim konzultacijam – kazao je Bjeliš.

On je dodao da je sastanak organiziralo Ministarstvo znanost te da se odaziva tom pozivu kao i ostali članovi Rektorskog zbora.