Besplatno i bez uputnice provjerite usnu šupljinu

Prevencijom do zdravlja

Autor:: T.M./Zavod za javno zdravstvo 4/25/2012 13:29

Svjetski tjedan svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata obilježava se sve do 27. travnja, a cilj ove akcije je podignuti razinu znanja građanstva o ovoj bolesti i upozoriti na važnost redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja.

Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu uključit će se u akciju te će se od do petka 27. travnja na Zavodu za oralnu medicinu Stomatološkog fakulteta u Gundulićevoj 5, od 9 do 13 sati vršiti besplatni pregledi za građane. Građani tada mogu bez uputnice ostvariti besplatan specijalistički pregled usne šupljine.

Specijalističke preglede glave i vrata trebali bi obaviti svi oni koji imaju smetnje u usnoj šupljini i ždrijelu, na glavi ili vratu, probleme s otežanim gutanjem, izrasline, ranice ili pigmentacije po koži glave i vrata.

Rak glave i vrata jedan je od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu. Procjenjuje se kako je broj slučajeva karcinoma glave i vrata u Europi oko 140 tisuća godišnje, s više od 65 tisuća smrti na godišnjoj razini. U Hrvatskoj od raka glave i vrata godišnje oboli oko 1.100 osoba. Rak glave i vrata razvija se u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav uključujući usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse. Bolest ne uključuje tumore mozga i oka.

Koji su simptomi i znakovi raka glave i vrata pogledajte OVDJE.