Besplatan obilazak Zagreba uz turističke vodiče

Lagana šetnja starom gradskom jezgrom , uz besplatno stručno vodstvo turističkih vodiča Udruženja grada Zagreba, omogućena je svim zainteresiranim građanima povodom obilježavanja Međunarodnog dana turističkih vodiča. Zagrepčani su tako mogli, osim posjeta spomenicima kulture, čuti zanimljive priče i anegdote o svome gradu.

-Oblikovat ćemo grupe nakon čega se kreće u pješački obilazak grada uz pratnju turističkih vodiča. Obilazak traje sat i pol. Obići će se Katedrala sa Kaptolom, te Gradec ili Grič. Jedna grupa će završiti razgledavanje kod Muzeja za umjetnost i obrt a druga kod Muzeja grada Zagreba, rekla nam je Vlasta Sučić,članica predsjedništva Grada Zagreba za turističke vodiče.

Međunarodni dan turističkih vodiča u Hrvatskoj se obilježava od 2000. godine,a zagrebačko turističko udruženje broji 120 članova koji vode rute na 16 stranih jezika.Obilježavanje je popratio i zagrebački gradonačelnik koji je ovu priliku iskoristio kako bi se prisjetili uspješnog Adventa u Gradu Zagrebu, te kako bi još jednom najavio rekonstrukciju žičare na Sljemenu ali i novu skijašku stazu u centru grada.

-Sad je prilika da kažem kako ćemo ove godine, na zimu, skijalište imati ne u Bakačevoj, nego ćemo to prebaciti na tunel i Radićevu što će biti nešto najatraktivnije na svijetu. Kad se spustite od Mesničke, kroz tunel prema Radićevoj ulici to će bit prekrasno. Žičara je isto krenula, prva faza rekonstrukcije od Mihaljevca do Dolja već je krenula, a započeto je i rušenje stare žičare, kazao nam je gradonačelnik Milan Bandić.

Međunarodni dan turističkih vodiča obilježava se i u drugim gradovima diljem Hrvatske gdje su za građane također organizirani besplatni obilasci.