BANKA MLIJEKA: U 2018. godini Hrvatska bi trebala dobiti svoju prvu banku majčinog mlijeka

Povodom obilježavanja 27. Međunarodnog tjedna dojenja, Ministarstvo zdravstva i Ured UNICEF-a za Hrvatsku na konferencije za medije predstavili su inicijativu za osnivanje prve banke mlijeka u Hrvatskoj

Hrvatska bi mogla dobiti svoju prvu banku majčinog mlijeka čime bi se prijevremeno rođenoj djeci i bolesnoj novorođenčadi osigurala još bolja skrb. Naime, U Hrvatskoj se godišnje 2000 djece rodi prijevremeno, od kojih 400 treba intenzivnu liječničku skrb. Zbog nezrelosti svog organizma, ta novorođenčad u velikoj je opasnosti od raznih infekcija te povećane smrtnosti.

– Majčino mlijeko ima vrlo značajnu ulogu u prehrani nedonoščadi. Ne samo zbog svojih nutritivnih vrijednosti, nego i zbog imunološke zaštitne uloge. Ta su djeca kada se hrane majčinim mlijekom ili doniranim ljudskim mlijekom manje sklona teškim infekcijama u novorođenačkoj dobi- ulogu majčinog mlijeka objasnila je Anita Pavičić Bošnjak, nacionalna koordinatorica programa dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege.

Danas u Europi postoji 214 banaka mlijeka, koje funkcioniraju kao neprofitne organizacije, te se mlijeko dobiva isključivo od dobrovoljnih donatorica.

– Banke humanog mlijeka ne kupuju niti prodaju mlijeko. Banke su najčešće dio bolnice, one djeluju kao zasebna jedinica, ali su usko povezani s rodilištima i jedinicama neonatalnog intenzivno liječenja. Tako na najbolji način ispunjavaju svoju svrhu- distribucija i darivanje mlijeka onima kojima je to najpotrebnije- princip rada banke objasnila je Dinka Barić, voditeljica radne skupine za osnivanje prve banke humanog mlijeka.

Otvaranje hrvatske banke mlijeka planira se u KBC Zagreb u 2018. godini kao dio Strateškog plana Ministarstva zdravstva 2018.- 2020. Ured UNICEFA Hrvatska osigurat će tehničku i financijsku podršku za osnivanje banke humanog mlijeka, a 9. i 10. rujna organizira humanitarnu utrku pod Nazivom mliječna staza,a koja će se održati u Zagrebu.