`Bandiću se nešto ne sviđa, pa ukida Statut grada´

Tomislav Saucha rođen je 1980. godine u Zagrebu. Završio Visoku školu za menadžment. Po struci diplomirani pravnik. Osnivač i trenutačni predsjednik Socijaldemokratske studentske unije. IUSY Student working group kordinator za Hrvatsku. Član Izvršnog odbora Foruma mladih SDP-a Hrvatske. Zamjenik predsjednika Mjesne organizacije SDP-a Črnomerec. Vijećnik u Vijeću Gradske četvrti Črnomerec.

Autor:: Elena Grassi 11/24/2009 13:05

– Milanu Bandiću se ne sviđa proširenje Skupštine Holdinga, pa onda on ukida Statut. Meni je to zastrašujuće – izjavio je danas na Odboru za statut SDP-ov gradski zastupnik Tomislav Saucha.

Na Odboru se naime raspravljalo o zahtjevu Milana Bandića koji je zatražio da se obustavi od primjene nekoliko članaka Statuta grada Zagreba kako bi on ostao i dalje jedini član Skupštine Zagrebačkog holdinga. Njegov zahtjev odbor je jednoglasno odbio.

Predsjednik Odbora za statut i Gradske skupštine Boris Šprem tijekom ove točke dnevnog reda rekao je kako je Bandić time osporio “Ustav grada Zagreba”.

– Skupština je 29. listopada donije zaključak o proširenju Skupštine Holdinga sa jednog na 11 članova. Želja nam je bila da o radu Holdinga odlučuje i izvršna, ali i skupštinska vlast. Gradonačelnik je uputio zahtjev u kojem je osporio jedan akt Statuta grada Zagreba na odluku Skupštine. Taj statut je Ustav grada Zagreba, i osporavajući Statut, gradonačelnik je osporio Ustat Zagreba – rekao je Boris Šprem.

Tijekom sjednice inače je trajala žustra rasprava između Vidoja Buluma i Tomislava Sauche.

Iz ureda gradonačelnika branili su Bandićev oporavajući prijedlog. Prema njima nije sporno da članovi skupštine imaju uvid i utjecaj na poslovanje Holdinga, već da budu članovi kolegijalnog tijela.

To je posebno razljutilo Saucha, koji je tvrdi da je takav prijedlog čin nasilja.

– Fenomenalna je koncepcija da mi kao gradska skupština osnujemo poduzeće, a smo onda nekom drugom dužni prepustiti upravljanje. Stvar koja ulazi u meritum ovog zakona koji je zastrašujuć, je da se jednoj osobi koja je faktički nesmjenjiva dozvoli da upravlja s 4 milijarde kuna koje mi dotiramo. Ovdje se radi o nasilju nad zakonom – rekao je Saucha dodavši kako je statut kojim se Skupština proširuje na 11 članova prije ljeta poslan u nadležno ministarstvo na ocjenjivanje gdje je prihvaćen.

– Šutnja u administraciji, jeste li upoznati s tim pojmom? To znači da ministarstvo ne šalje povratne informacije ako se sa izmjenama slaže – rekao je mladi SDP- ovac Vidoji Bulumu kada mu je ovaj kao jedan od argumenata osporavanja iznio taj da se ministarstvo nije očitovalo o statutu.

– Šutnja u administraciji postoji, ali može biti diskutabilna i mi je u gradskoj upravi ne koristimo. Sada kao pravnik ne prihvaćam taj institut – rekao je Bulum.