Bandićev način kupnje zemljišta je kazneno djelo

Josip Kregar

Autor: 2/2/2012 9:43

Kupovina zemljišta preko aktova gradonačelnika mogla bi se obiti o glavu Gradskoj upravi. Iako predstavnici Gradske uprave tvrde da je sve rađeno po zakonu, Josip Kregar, predsjednik skupštinskog Odbora za kontrolu, navodi kako je izigravanje zakona kazneno djelo.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Zemljišta su kupovana aktima gradonačelnikaPodsjetimo, gradonačelnik Milan Bandić prošle godine je izravno, preko gradonačelničkih akata kupio 22322,8 metra kvadratna zemljišta za ukupno 25.809.785,66 kuna. Iako su zemljišta kupovana tijekom cijele godine, aktivnost je pojačana krajem godine. U početku je novac doista trošen za kupnju manjih parcela, manje vrijednosti.

Krajem godine krenulo izigravanje Skupštine

No, pred kraj godine priča se promijenila te se preko akata gradonačelnika počelo kupovati i vrijednija zemljišta, a u nekoliko slučajeva zemljišta su od istog vlasnika kupovana u dijelovima kako im vrijednost ne bi prelazila milijun kuna. Naime, gradonačelnik može potrošiti do milijuna kuna bez dopuštenja Skupštine.

Priča se zahuktala u prosincu kada je praktički potrošena polovica novca. U tom mjesecu je kupljeno 8512,8 kvadratnih metara zemljišta ukupne vrijednosti 12.633 902,76 kuna.

-.-zagreb.hr-.-Aktom je tako od tvrtke Agram projekt ukupno kupljeno 1497 metara kvadratnih zemljištaPovećani broj kupnji poklapa se s odlukom skupštinske većine da se ne kupuju zemljišta. Zastupnici više nisu davali dopuštenja da se kupuju zemljišta bez donošenja rebalansa proračuna. Kako zastupnici nisu dopuštali kupnju, gradonačelnik i njegov suradnici snašli su se na drugi način. Jednostavno su kupovali zemljišta pomoću gradonačelnikovih akata.

Kisjelica: Gradonačelnik može kupiti zemljište do milijun kuna

U Gradskoj upravi tvrde da je sve bilo po zakonu te da na to imaju pravo. Tako se u dopisu kojeg potpisuje Boro Kisjelica, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove i imovinu Grada, navodi : ”Pravni poslovi koje je grad sklopio 2011. odnose se upravo na raspolaganje nekretnina čija pojedinačna vrijednost ne prelazi milijun kuna. Pri tom treba voditi računa da činjenica da jedna fizička ili privatna osoba koja u svom vlasništvu ima više nekretnina koje su predmeti pravnih poslova s Gradom Zagrebom ne utječe na određivanje nadležnosti za donošenje odluke.
Posebno napominjem da ukoliko se jedna nekretnina nalazi u suvlasništvu više osoba, svaka od njih može svojim suvlasničkim dijelom samostalnom raspolagati. budući da suvlasnici vrlo često nisu osobe koje su u zajedničkom srodstvu ili nemaju istu adresu ili se čak međusobno ne poznaju, Grad u takvim slučajevima pregovara sa svakim pojedinačno pa može sklapati pravne poslove sa svakim pojedinačno.”

No, ovaj odgovor ne pojašnjava sistem na koji su kupljena sva zemljišta. Tako je od nekoliko investitora, parcela kupovana u nekoliko komada kako bi se izbjegla Gradska skupština. Najočitiji primjer je kupnja parcela od Agram projekta od kojeg je ukupno kupljeno 1497 metara kvadratnih za 2.689.001,22 kuna. Kupljeno zemljište nalazi se u Remetama, a na njemu je izgrađena pristupna prometnica od ulice Jazbina do novoizgrađenih objekata. Da stvar bude gora najveći dio te parcele je kupljen isti dan (27. prosinca), ali pomoću tih akata koji su objavljeni u nizu. Tako je parcela od 1196 metara kvadratnih, ukupne vrijednosti 2.265.083,86 kuna, podijeljena u tri manje od kojih svaka ne prelazi milijun kuna.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Josip Kregar, predsjednik skupštinskog Odbora za kontrolu, kazao je kako je ovakav sistem izbjegavanja Skupštine protuzakoniti. Kao primjer naveo je da se na sličan način pokušalo izbjeći Zakon o javnoj nabavi. Podsjetimo, u Gradskoj upravi su uređivanje gradskih prostora podijelili na puno manjih ugovora čija je pojedinačna vrijednost bila manja od 70.000 kuna kako se ne bi moralo ići na javni natječaj. Ovakvo izbjegavanje Ministarstvo gospodarstva ocijenilo je kršenjem zakona. Prema Kregarovom mišljenju ovo je vrlo sličan slučaj.

Kregar: Ovo je izigravanje zakona

– Ovo je otvoreno izbjegavanje zakonske obveze. Budući da se time nanosi šteta gradu Zagrebu, može se reći da se čini kazneno djelo. Ne znam jesu li gradonačelnik i ljudi oko njega svjesni što čine, to je ozbiljna stvar koju se ne može ignorirati – rekao je Kregar dodavši kako bi se cijelim slučajem mogao pozabaviti njegov Odbor.