Bandić se s umrlim nagodio oko odštete za auto!?

Pauk diže automobil

Autor:: Tanja Molvarec 6/10/2010 17:09

Pauk mu je u svibnju 2006. godine dignuo automobil koji nije bio uopće nepropisno parkiran. Prilikom dizanja njegov je Mercedes u potpunosti oštećen. Vlasnik Martin Matokanović tada je ogorčen zatražio naknadu štete koja mu je učinjena.

Kako cijela stvar ne bi došla do suda Grad je pristao na nagodbu. Neki dan, gotovo pet godina kasnije Bandić je u aktima gradonačelnika odlučio isplatiti naknadu od tek 2150 kuna.

No, nažalost prekasno. Martin Matokanović je nedavno preminuo i nije dočekao rješenje ovog spora.

Naime, vozilo je Matokanoviću oduzeto 23. svibnja 2006. godine po nalogu komunalnog redara jer je bilo parkirano djelomično na zelenoj površini u Veslačkoj ulici, preko puta broja 23. Vozilo je sa zelene površine odveo pauk Zagrebparkinga na deponij u ulicu Samoborska cesta, ali samo na čuvanje.

Komunalni redar je tog dana zatekao neregistrirano vozilo marke Mercedes ostavljeno na čestici koja je u to vrijeme bila u društvenom vlasništvu Vodoprivrede i po tada važećoj Odluci o komunalnom redu smatrala se djelomično zelenom površinom, ali ne i javnom. Čestica je imala kontakt sa javnom površinom s jedne strane, a s druge je graničila sa objektima i zemljištem u vlasništvu Hrvatskog Akademskog veslačkog kluba ´Mladost` u Veslačkoj 26, kao športskim objektom.

Vozilo ostavljeno na čuvanje, pa uništeno

Komunalni redar je ostavio obavijest da u roku od tri dana vozilo ukloni sam vlasnik, jer u tom momentu redar nije znao tko je vlasnik vozila. Kako vozilo, u ostavljenom roku nije uklonjeno, izdan je nalog Zagrebačkom holdingu radi uklanjanja vozila, na deponij u ulicu Samoborska cesta, na čuvanje.

Vozilo je prisilno odvezeno o čemu je komunalni redar bio dužan obavijestiti vlasnika vozila, koji ako ne preuzme vozilo u roku od osam dana od primitka obavijesti i ne podmiri troškove čuvanja i uklanjanja vozila, vozilo će biti prodano na javnoj dražbi, po odluci Povjerenstva za procjenu vozila.

Vlasnik vozila je zatražio povrat vozila dva dana nakon što mu je vozilo odvezeno, a s obzirom da vozilo nije moglo biti vraćeno oštećeniku, stalni sudski vještak Milan Utović je izvršio procjenu vozila, te je vozilo procijenjeno na iznos 2.150,00 kuna. Podružnica Zagrebparking je vozilo otpisala 18.12.2006, iako je Povjerenstvo za procjenu vozila poslalo to vozilo samo na čuvanje.

Matokanovićev odvjetnik Miro Zdilar smatra ovakvu presudu sramotnom jer je riječ o odšteti od samo 2 tisuće kuna.

– Sve je već dogovoreno, obitelj i rodbina su se pomirili s ovakvim iznosom – kratko je prokomentirao Zdilar. Grad Zagreb se unatoč velikoj pogrešci osigurao od tužbe i daljnjeg pobijanja nagodbe.

Ipak, pojedinac je uspio pobijediti Zagrebparking i makar iznos odštete nije velik, dokaz je ta podružnica nije nedodirljiva, a ni nepogrešiva. Također, ovaj bizarni slučaj nažalost je i dokaz kako administracija Gradske uprave sporo djeluje.